woensdag 7 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Overleden: Jochem van den Hoek

Voor iedereen die gisteren aan de radio gekluisterd zat om de Isle of Man TT te volgen, werd het een rare dag. De Superstock TT werd verreden, Hutchinson pakte zijn zestiende trofee, Hickman pakte zijn vierde podium uit vier races en Manxman Dan Kneen mocht in zijn thuisstad Douglas het podium voor het eerst bestijgen, maar Van den Hoek kwam nooit door.

Jochem van den Hoek (28) uit Werkendam begon zijn tweede race van de week – opnieuw op de Stock 1000-machine, waarmee hij zondag in de Superbike TT ook al startte – en dook exact vijf minuten en vijftig seconden na de eerste starter Bray Hill af, richting Quarter Bridge. Van daaruit ging de West-Brabander op weg naar Union Mills en langs Greeba Castle door naar Ballacraine. Laurel Bank werd gerond en hij reed door het bossige Glen Helen, van waar hij Sulby Straight op ging. Kort daarna ging het mis bij the 11th Milestone.

Wat is precies gebeurde is nog onduidelijk – was het een menselijke fout, was het technisch falen? – maar wat wel duidelijk is, is dat de medische staf ter plaatse deed wat het kon. Zijn leven redden bleek niet meer mogelijk en Jochem van den Hoek kwam om het leven.

Waanzinnige aanloop
Na een waanzinnige aanloop in de internationale Road Races, eindigt het leven van Van den Hoek tragisch op het eiland waar hij kwam om zijn naam te vestigen. Bij het IRRC op Hengelo crashte hij nog lelijk, maar dat weerhield hem er absoluut niet van zich te laten zien tijdens de North West 200, waar hij afgelopen mei een waanzinnige elfde plaats wist te pakken in de Superstock-race, als perfecte warming up voor de TT. In de Superbike TT-race van zondag kon hij zijn bijnaam Sjakie Spektakel weer eens bevestigen door zich het vuur uit de laarzen te rijden om zijn resultaten van vorig jaar te verbeteren, met een 27e plaats tussen de grote jongens. Een prestatie van formaat.

Van den Hoek had de potentie uit te groeien tot een vaste naam in de Road Race-wereld – om glorie te vergaren – maar helaas claimt de Isle of Man TT opnieuw een leven. De vrouw van wijlen roadracer Paul Dobbs omschreef het ooit beter dan wie ook.

“You can’t love the death, you can’t love the loss. But you can’t love the thrill and excitement without knowing that’s a part of it.” – Bridget Dobbs

Foto: Jarno van Osch / Shot Up Productions

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen