13 C
Nederland
donderdag 11 augustus 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Regen hindert Van der Mark. Alweer… UPDATE

Je kunt het haast geen nieuws meer noemen: een WK Superbike- en WK Supersport-test op Portimão die in het water valt. Ook in 2014 werd deze treurige traditie helaas voortgezet met veel regen en lage temperaturen in de Algarve. Kortom, absoluut niet wat je wilt vlak voor de start van het nieuwe seizoen. Toch Michael van der Mark? “Inderdaad, maar het is niet anders. We hebben gelukkig nog wel op een droge baan kunnen rijden, maar de omstandigheden werkte natuurlijk niet echt mee. Dat we desondanks nog van alles hebben kunnen testen is erg fijn. We hebben bovendien wederom veel vooruitgang geboekt, dus dan mag je gezien het weer niet ontevreden zijn. Na Jerez merkten we dat vooral achter de grip nog verbeterd kon worden. Doordat Portimão vanwege het vele water weinig grip bood, was het lastig om op dat gebied vooruitgang te boeken, maar het is desondanks wel gelukt. Net als bij de andere gebieden!”

Volgens de WK Superbike-organisatie zou Van der Mark begin februari ook nog op Jerez gaan testen, maar dat blijkt iets anders in elkaar te steken. “Alleen het WK Superbike-team komt dan in actie. Gelukkig hebben we nog een tweedaagse test op Phillip Island. Ik kijk daar echt naar uit. Vorig jaar hadden we een hele goede set-up gevonden voor dit schitterende circuit. Ik ben benieuwd of deze afstelling net zo goed gaat werken met de grote stappen die weg gemaakt hebben deze winter.”

Tony Coveña, de tweede Nederlandse WK Supersport-coureur, rijdt pas op Phillip Island voor het eerst in 2014. Coveña: “De bedoeling was om voor het vertrek naar Australië nog te testen in Jerez maar dat bleek logistiek niet haalbaar omdat alles al vroeg naar de andere kant van de wereld moet”, aldus de Intermoto Ponyexpres Kawasaki-rijder. “Natuurlijk had ik graag nog een paar dagen willen rijden. Bij de officiële testdagen, maandag 17 en dinsdag 18 februari Op Phillip Island, komen we wel in actie.” Overigens is Intermoto niet het enige team dat ‘koud’ naar Phillip Island trekt. Sterker nog, de meeste WK Supersport-deelnemers zullen daar voor het eerst dit seizoen testen. Gelukkig kreeg Coveña in 2013 al wel de gelegenheid om de Intermoto Kawasaki uit te proberen en heeft wat dat betreft een voorsprongetje.

UPDATE 21-1-2014
In het WK Superbike zorgde de slechte weersomstandigheden eind vorige week plotseling voor een erg interessante test op Portimão. Pata Honda besloot vanwege de regen langer te blijven en daardoor kwamen veel topteams in actie. Suzuki domineerde zoals ze vroeger soms deden in de MotoGP. Toen waren ze op Phillip Island echter vooral snel door het stopwatch iets te vroeg in te drukken, op Portimão omdat de GSX-R1000 grote stappen gemaakt lijkt hebben. En omdat ze natuurlijk met Alex Lowes en Eugene Laverty twee goede rijders hebben. Lowes: “De test ging erg goed en we komen steeds dichterbij het punt waar we willen zijn, al is er nog genoeg te leren. Tijdens de laatste dag heb ik voor het eerst een race-simulatie gedaan. De tijden waren goed maar nog gelukkiger ben ik met het goede gevoel dat ik had met de Suzuki. Dat geeft echt vertrouwen. Veel dank gaat uit naar mijn team, want ze hebben tijdens de test op Almeria en hier op Portimão ongelooflijk hard gewerkt.”

Ook bij Pata Honda zagen we lachende gezichten dankzij de derde plaats van Jonathan Rea. Hoewel Rea toegaf dat er nog veel moet gebeuren, lijkt het Nederlandse team het lek boven te hebben. Datzelfde kan gezegd worden van Ducati, want met Davide Giugliano op de vierde plaats en Chaz Davies op de zesde stek zat de Panigale er twee keer goed bij. Iets dat vorig jaar eigenlijk niet voorgekomen is. Marco Melandri sloot de test op Portimão teleurgesteld af als vijfde. Problemen met de afstelling van het chassis kostte de Italiaan meer tijd dan verwacht. Positief voor Melandri is dat aan het einde van de test de goede richting wel gevonden werd. 

Onofficiële tijden WK Superbike-test Portimão
1. Alex Lowes (GB) Voltcom Suzuki 1.42,5     
2. Eugene Laverty (IRL) Voltcom Suzuki 1.42,6
3. Jonathan Rea (GB) Pata Honda 1.42,9
4. Davide Giugliano (I) Ducati Superbike Team 1.42,9
5. Marco Melandri (I) Aprilia Racing 1.43,1

6. Chaz Davies (GB) Ducati Superbike Team 1.43,2
7. Leon Haslam (GB) Pata Honda 1.43,3
8. Sylvain Barrier (F) BMW Italia (Evo) 1.44,0
9. Claudio Corti (I) MV Agusta 1.44,5
10. Alex Hofmann (D) Aprilia testteam 1.45,0
11. Jeremy Guarnoni (F) Kawasaki Evo 1.45,3

Van de Supersport-test zijn geen tijden vrijgegeven.  

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen