zondag 19 mei 2024

Russen terug op CZ – terugblik

In een eerder artikel las je hoe de Russen van CZ op KTM terecht kwamen. Vanaf 1980 gingen ze weer terug naar CZ, zoals hier te zien is met Vladimir Kavinov (actie) en Gennady Moiseev (portret). Het Tsjechische merk kon het op dat moment niet meer bolwerken tegen KTM en de Japanners. Ik vroeg Moiseev in 1981 wat hij vond van zijn CZ. Zijn antwoord was duidelijk: ‘Scheisse!’ Ik noteerde dat in mijn notitieblok. Daarop vroeg Moiseev aan mij: ‘Bitte, das schreibst Du nicht, das ist besser für mich.’ Hij wist dat in die tijd alles wat er in het buitenland over Russen werd geschreven en door Russen werd gezegd in westerse media in de Sovjet-Unie werd gevolgd en dat dit voor hem nare consequenties kon hebben. Zelfs hij als drievoudig wereldkampioen was daarvoor bevreesd.

Wadlopen met motoren – terugblik

Foto-info

FotograafJan Boer
Jaar1981
OnderwerpRussen terug op CZ

Wetenswaardigheid

Gennady Moiseev reed van 1973 tot en met 1979 op KTM. Hij bezorgde KTM in 1974 de eerste wereldtitel in de motorcross. Hij werd nogmaals wereldkampioen in 1977 en 1978. Na zijn carrière werd hij coach. In 2000 werd Moiseev president van de Russische motorbond. Hij overleed in 2017 op 69-jarige leeftijd.

Jan Boer
Jan Boer
Jan Boer werkte jarenlang voor de redactie van MOTO73 en doet dat inmiddels als gepensioneerde liefhebber nog altijd met dezelfde passie en kennis.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen