Seedorf Racing genoemd in Panama Papers

De eerste grote Nederlandse naam is gevallen in het Panama Papers-schandaal, en wel oud-voetbalinternational Clarence Seedorf. Maar men zou bijna vergeten zijn dat Seedorf ook nog eigenaar was van een 125cc GP-team, en juist dat team en de zaakjes eromheen brengen hem nu in verlegenheid.

Seedorf had zeker in 2004 geen onverdienstelijk jaar, toen zijn Álvaro Bautista zevende werd en Héctor Barberá enkel de ongenaakbare Dovizioso voor zich moest dulden in de eindstand.

Het schandaal dat zich nu ontvouwt, focust zich met name op het jaar erop, toen Seedorf Racing een contract sloot met nieuwbakken sponsor en juweliersketen Morellato. Geen slechte deal; je legt 640.000 euro neer bij het team en krijgt niet alleen beschikking over de beeltenis van een raceteam – inclusief coureurs Bautista en Aleix Espargaró – maar ook een gevierd voetballer (eigenlijk twee, want mede oud-Real Madrid-speler Roberto Carlos had zich inmiddels ingekocht als mede-eigenaar). 

PLOTSKLAPS DRIE MILJOEN
Alleen is op enig punt besloten in zee te gaan met een firma Image Building op de Maagdeneilanden, wat toen pas net een week bestond, dus wellicht dat hier al belletjes hadden moeten gaan rinkelen. Via een hoop doorverkoopconstructies betaalde Morellato plotsklaps geen zes ton, maar werd er drie miljoen miljoen opgehoest. Overigens belandde er nog steeds maar 6,4 ton op reken van Seedorf Racing. Waar de rest gebleven is? Stinkt een beetje.

In principe is je geld via buitenlandse rekeningen verplaatsen niet illegaal, maar kan soms iets te goed uitkomen dat Westerse overheden die rekeningen niet in mogen zien. Of Seedorf zich dan ook bewust was van fout handelen, of dat hij slachtoffer geworden is van zwendelaars, is op dit punt nog hartstikke onduidelijk, maar Seedorf komt in de media niet over als een naiëf persoon… Week oude firma, Maagdeneilanden, magischerwijs je inkomsten verviervoudigen en op papier nog steeds hetzelfde bedrag ontvangen?

Zeg nou zelf, dat riekt.

Foto’s: 2snap en MotoGP.com – Origineel bericht: 5 april 2016 – 9.30u

UPDATE – 13.00u: Seedorf ontkent betrokkenheid illegale praktijken.
Een woordvoerder van Clarence Seedorf heeft gereageerd op de aantijgingen dat Seedorf iets te maken zou hebben bij louche zakjes rondom zijn raceteam en een bijbehorend sponsorcontract.

“Het artikel (van het Financieele Dagblad en Trouw, red.) lijkt iets te insinueren dat er niet is. Seedorf heeft zijn eigen geld geïnvesteerd in het team en heeft er zelfs geld op verloren. Van enige illegale deals of contracten is Seedorf niet op de hoogte.”

Ook zouden zowel Trouw als het Financieele Dagblad meermalen om commentaar gevraagd hebben bij de oud-teameigenaar/voetballer, maar dat niet hebben gekregen. “We zijn maar één keer benaderd en hebben geantwoord, in tegenstelling tot wat vermeld staat in het artikel,” reageerde de woordvoerder.

Wordt gegarandeerd vervolgd.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.