dinsdag 16 juli 2024

Technische verwikkelingen in de zijspancross: zo zit de vork in de steel!

Als er iemand vernieuwingsdrang heeft binnen de zijspancross, is het wel de meervoudige wereldkampioen Etienne Bax uit Bergeijk. Hij kwam ooit eens met een ‘mini’ Yamaha-zijspan aan de start en in 2023 start hij op een hypermodern Husqvarna-kunststukje, gemaakt in samenwerking met onder andere het Nederlandse WSP Racing van zijspancrosser Daniël Willemsen. Bax wilde dat zijn nieuwe voorvork nog lichter zou zijn en had een as voor in het balhoofd laten maken van aluminium. Tijdens de GP van Spanje kwam men er echter achter dat met een dergelijke aluminium as een hele dag zijspancrossen een utopie is!

Tekst en foto: Emil Bilars

Tijdens de landing op een afdaling brak deze aluminium as namelijk ineens en knapte de voorvork af van de rest van het frame, wat leidde tot een snoeiharde crash in de kwalificatie. Gelukkig geen serieuze verwondingen bij rijder en bakkenist, maar het zijspan lag er als een zwaar aangeslagen paard bij.

MotoGP 2023-voorbeschouwing: ben jij klaar voor het nieuwe seizoen?

Men moest snel op zoek naar een oplossing en vond die bij WSP in Nederland. Daniël Willemsen had al een aantal uren na de crash een nieuwe as vervaardigd van hoogwaardig staal. In allerijl werd er door team Bax een knappe logistieke operatie opgezet. Er werd de hulp ingeroepen van ‘ex’-monteur Robin van der Wijst, die de nieuwe as ophaalde bij WSP en met een last-minute vliegreis van Nederland op zondagochtend naar Madrid bracht. In Talavera was Janis Grinbergs van team Bax op dat moment al vertrokken om de bliksembezoeker uit Nederland van het vliegveld op te halen en naar het honderdvijftig kilometer verderop liggende crosscircuit te transporteren.

De wereldkampioenen Bax en Cermak reden uiteindelijk die zondag toch nog wat onwennig rond met hun stalen as, maar aan het einde van die hectische racedag werd het duo in totaal vijfde en hield zo de schade in WK-punten beperkt. Zo houdt team Bax, door een letterlijk ‘staaltje’ direct oplossend vermogen van jewelste, nog alle zicht op prolongatie van de zijspancross-wereldtitel in 2023!

zijspancross
Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen