Terugblik: debuut van Jorge Lorenzo

Precies 14 jaar geleden reed Jorge Lorenzo zijn eerste Grand Prix WK-ronde op het circuit van Jerez. Sinds die eerste race op 5 mei 2002 heeft Lorenzo toch wel een aardig palmares bij elkaar weten te rijden.

Op die vijfde mei in 2002 was Lorenzo precies één dag oud genoeg om deel te nemen, maar kreeg dispensatie om eerder aan het weekend te beginnen, zodat hij ook de trainingen en kwalificaties te kon rijden. Als dat geen verjaardagscadeau van formaat is?

Lorenzo’s eerste race op de Derbi eindigde op een 22e stek, wat niet onaardig is voor een knul die twee dagen ervoor nog als 14-jarige door het leven ging. Drie rondes later pakte hij al zijn eerste WK-punt en het jaar erop pakte hij in Rio al zijn eerste overwinning.

GESCHIEDENIS
De rest is feitelijk geschiedenis, want uiteindelijk zou Lorenzo in 2006 en 2007 behoorlijk dominant naar de 250cc-titel rijden, om vervolgens in 2008 waanzinning te debuteren in de MotoGP. Waanzinning, omdat de Mallorcaan bij de openingsrace in Qatar meteen de pole te pakken. Twee ronden erna kwam hij op Estoril zelfs al als eerste over de finish.

Uiteindelijk zou Lorenzo naast zijn twee 250-tweetakttitels ook nog eens drie MotoGP-wereldkampioenschappen op zijn naam schrijven in respectievelijk 2010, 2012 en in het afgelopen seizoen.

Volgend jaar verschijnt zijn nummer 99 – toen hij debuteerde nog nummer 48 – op de Ducati. Waarschijnlijk verschijnt hij in Qatar komend seizoen net zo zenuwachtig op het circuit als die 5 mei in 2002 op Jerez, maar ook dat kwam goed.

Of het met de Ducati ook goed komt? We gaan het zien!

Foto’s: MotoGP.com

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.






Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.