13 C
Nederland
zaterdag 24 september 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Tony Cairoli: ‘Als ik Jeffrey was…’

In een interview met MOTO73 spreekt Tony Cairoli zich uit over de keuze van Jeffrey Herlings om nóg een jaar in het MX2-kampioenschap te blijven. Hoewel hij zich professioneel enigszins op de vlakte houdt, lijkt Cairoli toch vraagtekens te stellen bij de keuze: ‘Als ik Jeffrey was, zou ik niet hebben geweten of ik nog een jaar in de MX2 zou blijven, maar iedereen doet het op zijn eigen manier.’ Hierna stipt Cairoli nog aan dat Herlings tot de snelste en meest getalenteerde crossers behoort, en dat -ie verwacht dat Herlings ook in de MXGP-klasse met Cairoli om de titel zal kunnen strijden.

In het interview met Roelof de Boer geeft Cairoli verder een openhartig kijkje in zijn jeugdjaren, waarin hij op Sicilië maar weinig geduchte tegenstand had. Dat maakte het noodzakelijk om z’n heil op het vasteland te zoeken, op zoek naar concurrentie en ontwikkeling: ‘Op Sicilië reden alleen amateurs en niemand is echt snel. Het was daarom moeilijk voor mij, omdat ik me met niemand kon meten. Ik was veruit de snelste. Ik moest dus naar de Italiaanse kampioenswedstrijden om te zien waar ik zou staan. Dat was een kostbare aangelegenheid, omdat het vanuit Sicilië ver rijden was. Mijn familie is niet rijk.’

Nu Cairoli met z’n zeven opeenvolgende wereldtitels en acht in totaal in de motorcross tot de allergrootsten aller tijden behoort, is het vergelijk met Stefan Everts actueel. Everts won in z’n carriere 101 GP’s, Cairoli staat tot nu toe op 72. Everts won in totaal tien wereldtitels, maar als Cairoli in dit tempo door gaat kan hij de geweldige statistieken van Everts over drie seizoenen al overtroffen hebben. In het interview kijkt Cairoli vooruit en stipt hij het belang van goed trainen aan, maar gaat hij ook niet voorbij aan het belang van ontspanning en het vinden van de juiste motivatie. Ook blikt hij terug op zijn eerste GP-overwinning, legt hij uit waarom hij op een 350cc-KTM terwijl een 450cc is toegestaan en vertelt hij natuurlijk over ‘Tony Cairoli, The Movie’, de film die dit najaar in de Europese biosciopen draait.

Het gehele interview lees je in MOTO73 nr. 21 van 2014, die vanmiddag in de winkels ligt en bij de abonnees op de deurmat ploft.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen