maandag 27 mei 2024

Vanavond is het Sportgala, maar zonder onze MXoN-helden…

Nee, een echte verrassing was het natuurlijk niet dat Jeffrey Herlings, Glenn Coldenhoff en Calvin Vlaanderen het niet redde tot Sportploeg van het Jaar 2019. Maar toch, het doet ons nog steeds pijn dat ze vanavond niet bij de laatste vijf sportploegen zitten tijdens het NOCNSF – NOS Sportgala.

Vijf?! Hé, het waren toch het Nederlands vrouwenelftal, Ajax, de roeiers van de dubbelvier en de baanwielrenners op de teamsprint die kans wel maakten op deze titel? Klopt, maar daar zijn op het laatste moment ook de handbalvrouwen bij gekomen, die afgelopen zondag wereldkampioen werden. Officieel kwam die titel veel te laat, omdat er volgens de regels van het Sportgala slechts gekeken wordt naar prestaties tussen 1 december 2018 en 30 november 2019. Maar vanwege het ‘unieke karakter van de prestatie’ van de handbalsters hebben organisatoren NOCNSF en NOS besloten een uitzondering te maken, zo meldt de NOS.

73 jaar

Natuurlijk misgunnen we de handbalsters helemaal niets, maar het laat perfect zien dat een Sportgala altijd draait om het vergelijken van appels en peren. Voor het eerste na 73 jaar de Motocross of Nations winnen is namelijk ook best wel een dingetje.

Bovendien kunnen we de aandacht voor de motorsport tijdens zo’n Sportgala prima gebruiken. Tenminste, dat is wat we begin dit jaar leerden van Jeffrey Herlings toen we hem vroegen naar de impact van het lintje en zijn bijna-verkiezing tot Sportman van het Jaar 2018.

Groeien

Herlings: ‘De koninklijke onderscheiding was iets heel speciaals. Ik kreeg daarmee het respect waarop ik misschien wel hoopte. Net zoals bij de Sportman van het Jaar-verkiezing. Ook daar was ik zeer blij om bij de laatste drie te zitten in nota bene een Olympisch jaar, ook al werd ik het uiteindelijk niet. We leven in een land waarin heel veel topsporters wonen en als je dan zo ver komt, is dat prachtig.’

Het was overigens niet zo dat Herlings erkenning miste na zijn MXGP-wereldtitel: ‘Nee, zeker niet, maar ik denk wel dat we nu veel meer respect krijgen dan in het verleden. Oké, ik ben niet zo bekend als Max Verstappen, maar dat is ook niet iets wat ik wil. Ik zou niet zo willen leven dat ik amper nog door Nederland heen kan lopen. Ik hoop echter wel dat de sport kan groeien door onder andere mijn successen.’

1,3 miljoen

Om echt te groeien moet je op zoek naar nieuw publiek, zo stelt onze sportredacteur Marien Cahuzak vast in de komende MOTO73. Met 1,3 miljoen kijkers zat er tijdens het Sportgala 2018 (en ook tijdens de 2017-editie) best wel wat van dat mogelijke nieuw publiek op de bank en dat is precies wat Herlings volgens Marien bedoelde.

We kunnen waarschijnlijk dus niet om dat rampengala heen… Alleen hoe nu verder? In 2018 bleek MXGP-wereldkampioen niet voldoende om Sportman van het Jaar te worden en twaalf maanden later is duidelijk dat de Motocross of Nations winnen je nog niet eens tot de laatste vijf bij Sportploeg van het Jaar brengt.

Iemand hiervoor wellicht een oplossing? Willem-Alexander wellicht?

Marien Cahuzak
Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment speelt de motorsport een grote rol in zijn leven en die rol is als MotorNL-sportcoördinator alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen