woensdag 7 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

Vijf feiten over Maverick Viñales

Dat Yamaha met Maverick Viñales een goede keuze had gemaakt bleek al snel. Tijdens de eerste tests liet de jonge Spanjaard zien veelbelovend te zijn. Ook vóór zijn twee Suzuki debuutjaren in de koningsklasse maakte de Spanjaard indruk. Debuterend in het laatste jaar van de 125cc boekte hij vier zeges. Zijn laatste jaar in de Moto3 sloot hij af met een kampioenschapstitel en na één jaar in de Moto2 debuteerde hij in 2015 in de koningsklasse. Daar reed hij zondag fenomenaal naar de eerste zege van het seizoen. Wat iedereen in de paddock ongetwijfeld op scherp zet. Maar wie is dit nieuwe wonderkind? We doken eens in ons archief en vonden vijf opmerkelijke feiten over Maverick Viñales.

Top Gun

De achternaam van de Spanjaard klinkt wat Spaanser dan zijn voornaam, en daar is een reden voor. De naam Maverick is namelijk ontleent aan de bijnaam van de hoofdrolspeler van de Amerikaanse actiefilm ‘Top Gun’. Vader Viñales was zo gecharmeerd van de film dat hij zijn zoon Maverick noemde. Rebels, tegendraads en roekeloos. Dat typeert het filmpersonage. De eerste twee eigenschappen zou Viñales ook bezitten. In een exclusief interview in MOTO73 vertelde de Spanjaard enige tijd geleden het rebelse karakter met de hoofdrolspeler te delen. 

Marc Márquez

Hoewel we Marc Márquez zondag niet echt met de winst (of het podium) hebben zien bemoeien, kunnen we dit seizoen hopelijk veel directe duels verwachten tussen de twee jonge Spanjaarden. En dat zou niet de eerste keer zijn. De twee kwamen elkaar al eerder tegen in het Catalaanse wegracekampioenschap. “Marc is altijd een vorm van motivatie voor mij geweest, omdat ik dacht ‘wat hij allemaal kan, dat kan ik ook’. Dus wil ik weer met hem duelleren. En hem verslaan natuurlijk”, aldus Viñales.

Medaille

Na een verre van vriendelijk afscheid tussen de coureur en het Blusens Avintia-team vond Viñales een nieuw onderkomen bij Red Bull KTM Ajo. Hoewel Luis Salom daar toen de officiële fabrieksrijder was, kreeg Viñales van het team evenveel aandacht. In een direct gevecht tussen de twee KTM-rijders en Alex Rins trok Maverick Viñales aan het langste eind en won de race en het kampioenschap. Als dank schonk hij zijn FIM-medaille aan Pit Beirer, het hoofd van KTM’s motorsportactiviteiten.

Chris Vermeulen

Nadat Suzuki zich in 2011 terugtrok uit de MotoGP, maakte het merk een rentree in 2015. Op de blauwe GSX-RR nam Maverick Viñales plaats en stuurde de Suzuki als eerste over de finishlijn van het Britse Silverstone. Dit betekende niet alleen zijn eerste MotoGP-zege, maar ook de eerste overwinning op een Suzuki sinds Chris Vermeulen in 2007. 

Viñales houdt van Assen

De eerste vier jaar dat Maverick Viñales actief was in de MotoGP-klassen stond de coureur elke TT op het Asser podium, waarvan twee keer op de hoogste trede. “Winnen in Assen is iets speciaals. Dat realiseerde ik me direct toen ik dat in 2011 voor het eerst deed. Uiteindelijk wordt het niet voor niets de kathedraal van de motorsport genoemd.” Hoewel de Suzuki zich leent voor snelle circuits wist hij hiermee en dus in de koningsklasse nog niet het podium te bereiken in Assen.

 

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen