zondag 1 oktober 2023

Voorbeschouwing MXGP Arnhem: Wilhelmus voor wie?

De MXGP keert terug naar Nederland. De kans om je favoriet live te aanschouwen! De beste crossers van de MXGP, MX2, WMX en EMX250 komen 19 en 20 augustus naar Motorsportpark Gelderland Midden bij Arnhem. Nederland heeft in alle klassen §podiumkandidaten.

Foto’s: Jan Boer

Na jarenlang van ’s werelds beste crossers te hebben genoten in Lierop en Valkenswaard ging de MXGP in 2021 naar Oss. Het zou de eerste zijn van een serie van vijf, maar tot een vervolg kwam het niet. Afgelopen jaar moest Nederland het zonder MXGP stellen, maar nu heeft het in 2016 geopende Motorsportpark Gelderland Midden het initiatief genomen de Nederlandse Grand Prix te organiseren. Er is een contract van drie jaar afgesloten met rechtenhouder Infront. Volgend jaar komt daarnaast ook het WK Jeugd naar Arnhem.

MXGP Tsjechië, België en Finland 2023: meezingen met Febvre

Winnen in Arnhem

Om de Nederlandse rijders goed voorbereid aan de start te laten komen werd eind juli een trainingsdag voor hen georganiseerd. Daaraan werd deelgenomen door Glenn Coldenhoff, Calvin Vlaanderen (MXGP), Rick Elzinga, Scott Smulders (MX2), Lotte van Drunen, Lynn Valk, Shana van der Vlist, Danee Gelissen (WMX), Ivano van Erp, Cas Valk en Kay Karssemakers (EMX250). Ze kregen drie uur de tijd om te trainen. De meesten waren geruime tijd op de baan te vinden, die gezien de ondergrond de Nederlandse rijders goed ligt. Dat zou een zeker thuisvoordeel moeten opleveren, maar Coldenhoff tekent hierbij aan ‘dat iedereen tegenwoordig goed in het zand kan rijden’. De nummer drie van de recente GP’s in Lommel en Vantaa is erop gebrand in eigen land een nog beter resultaat te gaan behalen: ‘Ik wil het Wilhelmus na afloop horen!’

Hij is zeker niet de enige Nederlandse kanshebber, want ook Vlaanderen rijdt momenteel erg sterk. De Nederlandse Zuid-Afrikaan won vorige maand in Loket zelfs een manche. Vlaanderen rijdt graag in Arnhem: ‘Ik heb hier vorig jaar de wedstrijd van de Dutch Masters gewonnen. Ik hoop dat ik ook nu hier kan winnen.’

En dan is er nog Jeffrey Herlings, die zeven weken na zijn val in de Duitse GP zijn rentree maakte in de Finse GP. Herlings: ‘Voor die GP had ik nog slechts één dag op de motor gezeten en dan vijfde worden is een goede terugkeer. In Arnhem hoop ik zeker voor het podium te kunnen gaan en wellicht voor de winst.’

De beste Nederlanders in de MX2 – de Husqvarna-fabrieksrijders Kay de Wolf en Roan van de Moosdijk – worden door blessureleed geteisterd. Beiden zullen in Arnhem weer volledig hersteld zijn. Rick Elzinga, Europees kampioen 250cc, is bezig met een prima debuutjaar in de GP’s. Ondanks het missen van twee GP’s, heeft hij een prima uitzicht op een plek in de top-tien. Een goed resultaat in Arnhem is voor hem zeer wel haalbaar.

Sterke vrouwen

Nancy van de Ven werd vorig jaar wereldkampioen bij de WMX, Lynn Valk werd tweede en Shana van der Vlist vierde. Het is daarom volkomen terecht dat de vrouwen in het programma van Arnhem zijn opgenomen. Van de Ven is helaas nog niet hersteld van haar in de Franse GP opgelopen blessure. Na vier van de in totaal zes GP’s is de 15-jarige Lotte van Drunen (die in Arnhem 16 is) met haar derde plaats de hoogst geklasseerde Nederlandse en staat Lynn Valk vierde. Beiden zijn geheide podiumkandidaten in Arnhem. Van Drunen is dit jaar ongeslagen Europees kampioen geworden door alle twaalf manches te winnen. Zijn het bij de mannen (op Rick Elzinga na) vrijwel allemaal Brabanders, bij de vrouwen komen de toppers uit Sliedrecht (Van Drunen), Nijverdal (Valk) en Apeldoorn (Van der Vlist). Voor Shana van der Vlist mag de wedstrijd in Arnhem worden beschouwd als een thuiswedstrijd. Tot nu toe heeft ze door een enkelblessure nog niet laten zien wat ze kan. Brengt Arnhem voor haar de ommekeer?

In de EMX250 gaat Nederland ongetwijfeld een flink woordje meespreken, want na zes wedstrijden staan er drie Nederlanders bij de beste zeven, met Kay Karssemakers als tweede, Cas Valk als zesde en Ivano van Erp als zevende. Laatstgenoemde maakte in Lommel een uitstapje naar de GP en werd beloond met een mooie negende plaats in de tweede manche van de MX2. Cas Valk behaalde na zijn Europese titel 125cc van vorig jaar recent een tweede Europese titel door beide manches te winnen van het EK tweetakt.

Kortom: de kans is heel groot dat het Wilhelmus één of meer keer gaat klinken.

Tijdschema

zaterdag 19 augustus

09.15-13.00trainingen
13.45tijdtraining MX2
14.20tijdtraining MXGP
15.051e manche EMX250
15.501e manche WMX
16.35kwalificatierace MX2
17.20kwalificatierace MXGP

zondag 20 augustus

09.402e manche EMX250
10.25warm-up MX2
10.45warm-up MXGP
11.302e manche WMX
13.151e manche MX2
16.102e manche MX2
17.102e manche MXGP

Motorsportpark Gelderland Midden is vanwege de ligging aan de A50 (Eindhoven-Zwolle) vanuit alle richtingen goed bereikbaar. Het gepubliceerde tijdschema is onder voorbehoud.

Glenn Coldenhoff
Glenn Coldenhoff is gebrand op de overwinning in Arnhem.
Marien Cahuzak
Marien Cahuzak
Marien Cahuzak, geboren op 3 juni 1982, was amper twee maanden oud toen hij voor het eerst met zijn vader naar de Citadel van Namen ging voor de Belgische cross-GP. Vanaf dat moment speelt de motorsport een grote rol in zijn leven en die rol is als MotorNL-sportcoördinator alleen maar groter geworden. Houdt ook van veldrijden trouwens.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image