donderdag 2 februari 2023

Voorlopige MotoGP-kalender 2021

De voorlopige kalender voor het MotoGP-wereldkampioenschap van 2021 bevat 20 races. Spanje krijgt opnieuw vier Grand Prix’s.

Laten we het hebben over de 2021 MotoGP-kalender! Een meer voorlopige kalender dan ooit, want natuurlijk afhankelijk van corona en de goedkeuring van de autoriteiten. Ook de aanwezigheid van de toeschouwers op de circuits is een dingetje… Maar goed, zonder kalender geen MotoGP-seizoen. Dus staan er 20 data en circuits op de kalender. Opvallend: 20 daarvan stonden ook op de 2020-kalender.

Naar Amerika én Finland

Het MotoGP-wereldkampioenschap zou op 28 maart in Qatar van start gaan, met de klassieke nachtrace op het Losail-circuit, om vervolgens naar de America’s te gaan, voor het eerste dubbelspel van het jaar: Argentinië en Texas.

Op 2 mei komt de eerste van vier MotoGP’s aan in Spanje. Het circuit van Jerez trapt het Europese MotoGP-seizoen af. Vervolgens de Grand Prix’d van Frankrijk en Italië, om terug te keren naar het Circuit de Barcelona-Catalunya, waar op 6 juni gestreden wordt om de winst van de GP van Catalonië.

Eind juni gaan de motoren op transport naar Duitsland en Nederland en dan door naar de eerste Finse GP op het KymiRing-circuit op 11 juli; op voorwaarde dat het circuit de FIM-homologatie passeert.

Zomerreces

Na de gebruikelijke zomervakantie zouden we afspreken in Brno, maar het Tsjechische circuit is nog niet bevestigd in de voorlopige kalender. Oostenrijk en Groot-Brittannië zullen hun gebruikelijke MotoGP’s organiseren in augustus, voor de Grand Prix van Aragón. Dat is dan de derde bijeenkomst van de coureurs in Spanje. Aragón wordt op 12 september betwist, voor de GP van San Marino.

In oktober verandert het wereldkampioenschap van continent en verhuist het naar de andere kant van de planeet. Eerst naar Japan en Thailand en dan Australië en Maleisië. Zoals gebruikelijk wordt de laatste ronde van het 2021 MotoGP Wereldkampioenschap op 14 november gehouden op het Ricardo Tormo Circuit in Valencia.

Wachtlijst

Drie Grand Prix’s verschijnen als op de wachtlijst voor het geval er sprake is van annuleringen of uitstel. Portugal, in Portimao; Indonesië, het stratencircuit van Mandalika, (nog in aanbouw) en de verrassing: Rusland, dat voor het eerst verschijnt op een officiële MotoGP-kalender met het Igora Drive-circuit bij Sint-Petersburg.

Daarnaast is ook het voorlopige testschema gepubliceerd. De MotoGP zal dr gebruikelijke Shakedown Test hebben van 14 tot 16 februari. De Sepang-test zal plaatsvinden van 19 tot 21 februari en de Qatar-test van 10 tot 12 maart. De Moto2 en Moto3 hebben slechts één preseason test in Jerez van 16-18 maart.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen