woensdag 8 februari 2023

Vos en Schouten op dreef in Qatar

Team Van Zon Boenig Motorsportschool Penz RT start vandaag bij de 8 uur van Doha vanaf de achtste plaats. In de Superstock-klasse wisten Arie Vos, Grégory Fastre (links naast teambaas Rico Penzkofer) en Michal Filla (rechts) echter de snelste tijd neer te zetten. Vos had in dit succes een groot aandeel want hij wist op de BMW S1000RR in stock-uitvoering zelfs de veel snellere motoren uit de Superbike-klasse prima bij te houden. Een prestatie die niet onopgemerkt bleef in het paddock.

De Labour Force Racing-coureur reed een 2:01.490 en was daarmee anderhalve seconden sneller dan donderdag. Ter vergelijking, voormalig WK Superbike-rijder en endurance-specialist Sébastien Gimbert kwam op de SBK BMW S1000RR tot 1:59.818 en was daarmee slechts 1.672 seconde rapper dan Vos. Veelzeggend is dat Gimbert met zijn tijd wel het baanrecord verbrak. Fastre noteerde een 2:04.357 terwijl Filla de klok liet stoppen op 2:04.149.

Vos: “Het was een super kwalificatie voor mij. Vanaf het begin voelde de BMW S1000RR perfect aan en kon ik rijden op de manier zoals ik wilde. Nadat ik mijn snelste tijd gereden had, kwam ik binnen om een nieuwe Pireilli-achterband te laten steken toen het team mij meedeelde dat het mooi geweest was. Ze waren zo tevreden met mijn tijd dat ik niet opnieuw de baan op hoefde. Eigenlijk had ik dat nog graag gedaan want ik kon nog sneller. Aan de andere kant, we moeten we nog acht uur racen dus ik snap de beslissing van het team wel.”

“Ook de technici van Pirelli konden haast niet geloven dat ik met een standaard Super Corsa tot deze tijden in staat was. In de SBK-klasse rijden ze namelijk allemaal met speciale banden. Goed nieuws is dat ook Grégory en Michal hun tijden van donderdag wisten te verbeteren. Endurance is een teamsport waarin je het samen doet dus dat is naar de race toe zeer positief. Ik zal de Le Mans-start doen en verder het eerste uur rijden. Hopelijk hebben we minder pech als tijdens de 24 uur van Le Mans want het ziet er voor ons gewoon harstikke goed uit. Nu ga ik eerst een duik in het zwembad nemen want met dik dertig graden is het erg warm in Qatar.”

Het Herock DG Sport team met coureurs Hugo Marchand, Josep Monge en Raymond Schouten start vanaf een elfde startplaats. In hun eigen klasse, de Superstock klasse, wisten zij de derde tijd te noteren. Schouten: “We zijn zeker tevreden met de elfde startpositie overall. Donderdag stond er voor ons de eerste kwalificatie training op het programma waarbij we allemaal een half uur de tijd hadden om een snelle tijd te noteren en waarna de gemiddelde tijd de voorlopig achtste positie opleverde.”

“We hebben dit weekend slechts de beschikking over een aantal set zachte banden en deze hadden we donderdag allemaal gebruikt waardoor we in de tweede kwalificatie alleen nog maar het hardere type konden gebruiken en we helaas een paar plaatsen zakte. Maar desondanks hebben we de tweede kwalificatie training nuttig kunnen gebruiken en op racetempo kunnen rijden. Het gevoel is goed, de Yamaha R1 met Michelin banden voelt goed aan en ook de sfeer binnen het team en met mijn teamgenoten Hugo en Josep is erg goed. Ik kijk uit naar de race.”

De wedstrijd start zaterdagmorgen om 11.00 uur Nederlandse tijd. Op www.ris-timing.eu is de race via live timing rechtstreeks te volgen. Op woensdag 16 november zendt Eurosport om 24.00 uur een samenvatting uit van de 8 uur van Doha.

Foto Schouten: Herock DG Sport
Foto Vos: HighsidePR

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen