zaterdag 15 juni 2024

Vrienden van het TT Circuit: verenigd door passie, vooruitgang en verbondenheid

Momenteel is het rustig rondom het TT Circuit Assen, maar dat is wel eens anders geweest. Voor een krachtig tegengeluid nam de in 2017 overleden Jaap ‘Mister TT’ Timmer in 1988 het initiatief om de Stichting Vrienden TT Circuit Assen op te richten.

Jaap Timmer droeg niet voor niets de erenaam ‘Mister TT’. Hij was zijn hele leven betrokken bij de TT en hij dacht vooruit met een visie. Ook in 1988 waren er mensen die het niet zo hadden met de TT en het circuit. Die hadden er last van, zeiden ze. Timmer zag het gevaar van regulering al opdoemen en wilde met de stichting laten zien – en horen – dat er ook heel veel mensen het circuit wel een warm hart toedroegen, mensen die zich juist positief durfden te uiten wanneer de TT ter sprake kwam. En dat andere geluid kwam er, massaal zelfs, want er zijn nu ruim 15.000 mensen die zich een Vriend van de TT mogen noemen.

Vriendendag

De stichting tracht natuurlijk om zoveel mogelijk Vrienden te werven, want hoe meer vrienden, hoe sterker het tegengeluid. Net zo belangrijk: een positief beeld van het circuit uitdragen naar de buitenwacht. Verder stimuleert de stichting de motorsport in de breedte op het circuit. Uiteraard overleggen ze met het circuit over allerlei zaken. Omdat een lidmaatschap gratis is, zijn er sponsoren aangetrokken voor de nodige financiële ondersteuning. Als Vriend van de TT kun je wel een jaarlijkse geldelijke bijdrage leveren door VriendPlus te worden. Dat kost je slechts 25 euro.

Contact met de 15.000 Vrienden onderhoudt de stichting door met grote regelmaat een nieuwsbrief via de mail te versturen. Echt leuk wordt het in het najaar tijdens de Vriendendag op het TT Circuit Assen. Dan kun je je vrienden in levenden lijve ontmoeten én er worden die dag allerlei activiteiten georganiseerd. Zo gaf Ten Kate Racing een presentatie over hun MotoNext-project, volgde je bij Marco Loman een fotoworkshop en was er een live interview met vier oud-coureurs: Theo Bult, Marcel Ankoné, Aalt Toersen en Bert Smit. Kers op de taart was natuurlijk dat je op het circuit kon rijden, ook als je geen motor bij je had. Dan deed je een rondje circuit in de bus terwijl Johan de Vries onderweg allerlei leuke feitjes vertelde. Dat de Vriendendag populair is, bewijzen de meer dan duizend aanwezige vrienden vorig jaar op het circuit.

Agnes Mulder is sinds afgelopen najaar voorzitter van de Stichting Vrienden van het TT Circuit.

Nieuwe voorzitter

Pieter Hofstra – zat twaalf jaar voor de VVD in de Tweede Kamer zat en daarna vier jaar in de Eerste Kamer – is vanaf het begin voorzitter geweest. Afgelopen jaar vond hij het tijd worden om zijn voorzitterschap te beëindigen. Hofstra kijkt tevreden terug op zijn voorzitterschap. Vooral over de samenwerking met regionale bestuurders en belangenorganisaties is lovend. En dat is de boodschap die hij zijn opvolger Agnus Mulder mee wil geven: de stichting moet op haar qui-vive blijven.

Agnus Mulder – tien jaar voor CDA in de Tweede Kamer, nu directeur VNO-NCW MKB Noord – leerde het circuit kennen via haar ex. ‘Die was baancommissaris op het circuit. Toen ik ‘m vroeg wat hij er nou zo leuk aan vond, nam hij me mee naar zo’n race. Ik zat in de GT-bocht en dacht “Wat hebben deze mannen veel lef”. Mooi om te zien is dat stuivertje wisselen op de vierkante centimeter. Ja, dat sprak mij onmiddellijk aan. Ik heb in de jaren daarna ook nog vaak vriendinnen meegenomen naar de TT. Ook dan zaten we in de GT-bocht, want daar komen de coureurs heel dicht bij je. Opvallend is dat coureurs en teams hoe dan ook benaderbaar zijn.’

Het oude TT circuit Assen bestaat niet meer en dit is waarom!

Vrijwilliger

Agnes Mulder vindt het fijn om voorzitter te zijn van Stichting Vrienden van het TT Circuit: ‘Kijk naar het grote aantal leden. Die voelen echt een diepe verbondenheid met het TT-circuit. Voor die leden organiseren wij de Vriendendag. Ik ben altijd voorvechter geweest van het circuit, dat stamt al uit de tijd toen ik in de Provinciale Staten zat. Dat kreeg ik in de Tweede Kamer ook wel eens voor de voeten geworpen. Dan zeiden ze: “Hernieuwbare energie en duurzaamheid in je portefeuille en tóch een fanatieke voorvechter van het circuit?” Dat kan volgens mij en ik kan het staven ook. Het resultaat van de motorsport is niet alleen mooie sport maar ook innovaties waarvan wij met z’n allen profiteren: zuiniger en veiliger rijden. Dus het circuit en de TT moeten we koesteren, want dit brengt ons verder vooruit. Neem Ten Kate Racing; is bezig met stroomlijnen, remblokken en motorolie die het milieu niet belasten. Uiteindelijk heb je die nieuwe kennis nodig om stappen te kunnen maken. Ik ben voor een volwaardig TT-circuit. Dat wij met elkaar in Drenthe deze topevenementen kunnen blijven organiseren, maakt mij trots.’

Maar Mulder sluit haar ogen niet voor de overlast die sommige mensen ervaren. ‘Als je ergens hinder van ondervindt is dat natuurlijk niet fijn. Dus hoe kun je nou samen naar oplossingen zoeken, zodanig dat de kern van het circuit overeind blijft, maar waar omwonenden ook prettig kunnen wonen. Daar ligt mijn rol voor de stichting, want dat is het doel waarvoor het door Jaap Timmer werd opgericht. En ik ben blij dat ik daar een bijdrage aan mag leveren. En ik zal mij voor de volle 100% geven én mijn netwerk inschakelen.’

Warme band

Arjan Bos is voorzitter van de TT-organisatie. Hij is uitermate te spreken over de Stichting Vrienden van het TT Circuit. ‘Er zit veel kennis in de stichting. Ze denken niet alleen positief mee, maar komen zelf ook met ideeën en suggesties waar we echt wel iets mee kunnen. De leden zijn allemaal motorliefhebbers. Dat is de TT-organisatie ook. De warme band met de Stichting wordt door ons zeer op prijs gesteld. Als circuitorganisatie zijn altijd meteen partij, waardoor het er altijd dik bovenop ligt waar wij mee bezig zijn, namelijk met onze eigen belangen. Dan helpt het als je een stichting hebt die het voor je opneemt en die via andere kanalen ook een hengeltje kan uitgooien.’

TT-Vriend worden op MOTORbeurs Utrecht
Door de goede verstandhouding tussen Vrienden van de TT en de TT-organisatie is de stichting elk jaar op MOTORbeurs Utrecht aanwezig op de stand van het TT Circuit Assen. Bestuursleden en vrijwilligers zijn alle dagen aanwezig voor vragen en je in te schrijven als lid. Het lidmaatschap is gratis. Voor online info, check www.vriendentt.nl.

Foto’s: Jan Boer

Jan Boer
Jan Boer
Jan Boer werkte jarenlang voor de redactie van MOTO73 en doet dat inmiddels als gepensioneerde liefhebber nog altijd met dezelfde passie en kennis.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen