Wie stapt er op Lorenzo’s YZR-M1 in 2017?

De prangende vraag; wie komt er naast Rossi bij Yamaha? Antwoorden zijn er allerminst, want met het vertrekken van Lorenzo beginnen de schaakstukken pas echt te bewegen. Wie wil het? Wie kan het? En wat vindt Rossi überhaupt zelf?

Natuurlijk kun je stellen dat gokken en gissen leidt tot brokken en missen, maar sommige dingen kun je nu eenmaal simpel afleiden uit de situatie die er nu ligt, drie factoren zijn heel stabiel: dat de Yamaha enorm competitief en dus gewild is, dat Valentino Rossi de komende twee jaar onderdeel is van het Yamaha fabrieksteam en dat sponsor Movistar voorlopig nog aanblijft.

Met die factoren in ogenschouw genomen, is het logisch dat zo’n beetje alle achterhoederijders afvallen. Uitblinken is een pré, want de Yamaha YZR-M1 is z’n gewicht in goud waard, en dat weet Yamaha dondersgoed. Ze hebben de rijders dan ook voor het uitkiezen in feite, en verwacht dus geen Yonny Hernandez in Movistar Yamaha-shirt volgend jaar. 

JONG VERSUS OUD
Oud en ervaren heeft Yamaha al in huis in de vorm van Rossi, dus waarschijnlijk wil Yamaha iemand die jong en talentvol is aantrekken. Logischerwijs kijk je naar het Yamaha-satellietteam van Tech3. Waar Smith al getekend heeft bij KTM, staat Pol Espargaró momenteel al onder contract bij Yamaha en zijn de banden onderling zeker niet onaardig en Pol is een Spanjaard, wat hoofdsponsor Movistar in de kaarten zou spelen. Maar of Pol talentvol genoeg is voor Yamaha? 

Uiteraard is Marc Márquez met het vastleggen van Lorenzo plots het meest gewilde stukje rijtalent in de paddock geworden. Opnieuw een Spanjaard – en jong en talentvol is hij absoluut, dat ontkent niemand – maar wel eentje wiens relatie met Rossi nogal een deuk opgelopen heeft, maar om te zeggen dat Lorenzo en Rossi nu zulke goede vriendjes waren? Het zou de heftigste overstap mogelijk zijn, want Honda en Honda’s hoofdsponsor Repsol zijn al heel lang aan Márquez verbonden. Niets is onmogelijk, maar schat de kans klein.

De teamgenoot van Márquez, Dani Pedrosa, komt ook op de transfermarkt aan het eind van dit seizoen en ondanks dat Pedrosa in de tien jaar in de MotoGP enkel voor Repsol Honda uitgekomen is, heeft hij nog steeds geen MotoGP-wereldkampioenschap achter zijn naam. Wel een Spanjaard, zeker talentvol, maar Pedrosa is verre van jong. Eventueel zou Yamaha in Pedrosa geïnteresseerd kunnen zijn omdat Dani dondersgoed weet hoe je de adjudant speelt. Iets té goed zelfs…

JONG, SPAANS, TALENTVOL
Vraag anno 2016 in de MotoGP waar je iemand vindt die jong, Spaans en talentvol is, en zowat iedereen zal richting de box van Suzuki wijzen. Weinigen zo natuurlijk getalenteerd als Maverick Viñales, en hij staat dan ook bovenaan Yamaha’s shortlist, als we de geruchten mogen geloven. 

Zegt ook wel wat dat zelfs Rossi de Moto3-wereldkampioen van 2013 – ja, drie jaar geleden reed hij nog Moto3, je zou het bijna vergeten – de grote naam van de toekomst vindt.

Foto’s: 2Snap

[justified_image_grid ids=23664,23665,23666,23667]

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?