Winst Cas Valk- Nederlandse wereldtoppers

Fotografie Infront Moto Racing

EMX125
Matterley Basin (GB), 26-27 februari

Bij verslagen van de WMX afgelopen jaar stuitte je geregeld op de naam Lynn Valk. Nu doet ook haar drie jaar jongere broer Cas van zich spreken. Hij begon het seizoen 2022 uitermate goed door de openingswedstrijd van de lichtste EK-klasse te winnen. Rijdend voor het Fantic Factory Team Maddii kwam de Nijverdaller tot een tweede en een eerste plaats.

Valk begon goed in de eerste manche en was aanvankelijk zesde. Twee ronden later was hij derde en tegen het einde van de manche wist hij nog een plaats winst te boeken. De tweede plek was een mooie start van de competitie, die een totaal van negen wedstrijden telt.

MotoGP Qatar: sensationele en emotionele zege Enea Bastianini

Op zondag zag het er aanvankelijk niet naar uit dat Valk de manche zou winnen, want hij reed een tijdje rond op de vijfde plaats. Door een sterk gereden slot van de race wist hij door te stoten naar de koppositie. Valk: ‘Het was een perfect weekend, mijn starts waren zeker niet de beste, maar het rijden ging geweldig. Ik heb het hele weekend van de baan genoten. Het was zwaar, zeker op zaterdag want toen kreeg ik last van opgepompte armen. In de tweede race maakte ik een paar kleine foutjes maar ik bleef aanzetten tot het einde. Ik had leuke duels, ook met mijn teamgenoot.’

Ivano van Erp van MJC Yamaha Official EMX125 was in beide races uitstekend op dreef, maar door valpartijen scoorde hij slechts weinig punten. In de eerste manche was hij tweede, zakte terug naar de vierde plaats en ging toen onderuit en moest de strijd staken. Met nog drie ronden te gaan in de tweede race voerde hij het veld aan. Door een val kwam hij echter pas als zesde over de finish.

Valk leidt met 47 punten voor zijn Franse teamgenoot Alexis Fueri (40), Van Erp staat tiende met 15 punten. Lotte van Drunen (KTM) maakte haar debuut in deze klasse. Ze eindigde als 30e en 32e, beide keren op een ronde van de winnaar.

De tweede race is op 9 en 10 april in het Italiaanse Pietramurata.

Cas Valk is klassementsleider in de EMX125.

Vierde plek Raf Meuwissen

EMX Open

In de Open klasse staan zeven wedstrijden op de kalender. Daarbij ook de vervallen race in Rusland en de nog niet toegewezen GP van 18 september. Niet minder dan vijf Nederlandse rijders wisten punten te behalen in de eerste wedstrijd. De beste prestatie kwam op naam van Raf Meuwissen (KTM), die zowel op zaterdag als op zondag vierde werd, goed voor 36 punten. Die klassering heeft hij ook in het klassement, dat met 45 punten wordt aangevoerd door de Oostenrijkse KTM-rijder Michael Sandner, die derde en eerste werd in de manches. Voormalig GP-rijder José Butron (KTM) heeft evenveel punten; hij werd eerste en derde. Er had wellicht meer ingezeten voor de Spanjaard, maar hij kende een uitermate slechte start.

Tweede Nederlander in de stand is Sven van der Mierden (GasGas). Hij heeft 23 punten, behaald dankzij de klasseringen elf en acht. Micha-Boy de Waal (GasGas) viel op zaterdag al snel uit en werd zondag tiende, goed voor een veertiende plaats met 11 punten. René de Jong (KTM) en Freek van der Vlist (KTM) staan beiden op 5 punten. De Jong werd eenmaal zestiende, Van der Vlist twintigste en zeventiende.

De volgende wedstrijd voor deze klasse is in Pietramurata.

Rick Elzinga eerste leider

EMX250

Mantova (I), 5-6 maart

Om wedstrijdritme op te doen had zijn team Hutten Metaal Yamaha Racing Rick Elzinga ingeschreven voor de GP in Matterley Basin. Zoals bekend werd die race een week opgeschoven. De nieuwe datum paste niet in de voorbereiding. Dat het missen van die wedstrijd geen probleem was voor de inwoner van Zenderen, liet hij op zaterdag in Mantova zien. Na een goede start kwam hij halverwege de race op kop en won met vier seconden voorsprong op de Spanjaard David Braceras (KTM). Op zondag was de start van Elzinga aanzienlijk slechter en moest hij zich een weg naar voren vechten. Dat leverde hem de vierde plaats op. Elzinga: ‘De eerste race ging echt goed. Ik heb ervan genoten. In de tweede manche had ik in de eerste ronden wat problemen en toen zaten de koplopers al ver voor mij. Het was moeilijk om aansluiting te krijgen. Ik denk dat ik het goed heb gedaan, want ik heb nu de rode plaat. De voorbereiding in de wintermaanden is dus goed geweest.’ Elzinga staat op 43 EK-punten.

Een week eerder was Raf Meuwissen (KTM) actief in de Open klasse, in Mantova startte hij bij de kwartliters. Ook hier deed hij het goed met de plaatsen dertien en negen, goed voor 20 punten en de elfde plaats. Drie plaatsen lager staat Elzinga’s teamgenoot Dave Kooiker. Hij werd achttiende en twaalfde (12 punten). Het laatste EK-punt in de tweede manche was voor Jens Walvoort (KTM).

De EMX250-competitie telt tien wedstrijden, waarvan de tweede in het weekend van 2 en 3 april in het Portugese Agueda is.

Rick Elzinga reed zeer sterk in Mantova.

Dubbel Nederlands succes

WMX

Mooier dan dit kan het niet: Nancy van de Ven op een Yamaha van Ceres 71 Racing en Lynn Valk op een motor van JK Racing Yamaha behaalden elk een eerste en een tweede plaats en delen met 47 punten de eerste plaats in de WK-stand na de eerste van slechts zes wedstrijden. Winnaar van de GP werd Van de Ven, omdat zij de tweede manche won; het was haar zeventiende manche-overwinning en haar zevende GP-zege. Het Nederlandse succes werd vervolmaakt door Shana van der Vlist (KTM), die zesde en vierde werd en met 33 punten de vijfde plaats inneemt.

Kopstart was er voor Courtney Duncan (Kawasaki). Valk zette de wereldkampioene onder druk en kon de kop overnemen. Later was Duncan ook niet bestand tegen een aanval van Van de Ven. Valk was toen al buiten bereik van Van de Ven. Op de finish was het verschil ruim zes seconden.

Larissa Papenmeier (Yamaha) was bij de start tegen het starthek gereden en moest als laatste aan de race beginnen. Dat gaf haar inspiratie in de tweede race, want daarin pakte de Duitse kopstart voor Van der Vlist en Van de Ven. Maar nog in de eerste ronde nam Nancy van de Ven de leiding over en stond die niet meer af. Lynn Valk had een iets minder goede start dan Van de Ven en kwam na de eerste ronde als derde door. Een ronde later was ze al tweede en op die positie bleef ze tot op de finish.

Van de Ven was dolgelukkig met haar zege: ‘Ik ben wel zo blij. Ik heb er de laatste jaren hard voor gewerkt, maar heb zoveel pech en tegenslag gehad. En nu win ik voor het eerst sinds 2018 weer een Grand Prix. Ik ben ongelofelijk blij.’

Met de beide Nederlandse rijders stond Martine Hughes (Honda) als derde op het podium. De Noorse komt uit voor het team van voormalig kampioene Livia Lancelot. Duncan ging bij de start onderuit en wist er nog de negende plaats uit te slepen.

Britt Jans-Beken (KTM) werd zestiende en twaalfde, Danee Gelissen (KTM) eenmaal zeventiende.