zaterdag 15 juni 2024

WK Supersport: Glenn van Straalen dertiende – Nederlandse wereldtoppers

Glenn van Straalen (foto boven) stroomde halverwege het seizoen in bij het EAB Racing Team. Met verschillende top-10-klasseringen liet de 21-jarige coureur zien in dit veld thuis te horen. Tijdens de afsluitende WK Supersport-ronde in Indonesië ging het niet naar wens. In de eerste race eindigde Van Straalen als dertiende en in de tweede race moest hij met een technisch probleem, dat veroorzaakt werd door contact in de eerste bocht, uitvallen. Jeffrey Buis mocht voor de tweede keer starten in het WK Supersport, waarin hij volgend jaar een vaste deelnemer is. Buis werd in het achterveld zestiende en vijftiende, maar pakte nog wel een WK-punt door het geringe aantal rijders dat over de finish kwam. Wereldkampioen Dominique Aegerter werd tweede en derde, terwijl zijn Ten Kate Racing Yamaha-teamgenoot Galang Hendra Pratama eenmaal dertiende werd. Deze resultaten zorgden ervoor dat het Nederlandse team ook het teamkampioenschap binnenhaalde. 

WK Supersport
Pertamina Mandalika International Street Circuit, Indonesië
14 november

Brons voor Rick Elzinga

Goud voor Nicholas Lapucci, zilver voor Kevin Horgmo en brons voor Rick Elzinga in de EMX250.

Daags voordat Jeffrey Herlings in Mantova zijn wereldtitel behaalde, werd het seizoen voor de EK-klassen 125cc en 250cc afgesloten. Bij de afsluiting van het EMX250-seizoen liet Rick Elzinga (foto) zich weer van zijn beste kant zien door tweemaal als derde te eindigen. Die positie bezette hij ook in het dagklassement. Elzinga blikte terug op zijn 2021-seizoen: ‘Het is altijd fijn om het seizoen op het podium af te sluiten. Het is een lang seizoen geweest, ik heb ups en downs gehad. Ups, zoals in Oss, waar ik voor mijn thuispubliek voor het eerst won, zijn fantastisch. Om het kampioenschap als derde af te sluiten is een geweldige prestatie voor mij. Ik hou ervan om met deze jongens te strijden en hoop dat volgend jaar ook te kunnen doen.’ Dave Kooiker, die in Mantova eenmaal negentiende werd, staat in het eindklassement op de zeventiende plaats. Marcel Conijn, die slechts aan de eerste vier wedstrijden deelnam, is 23e geworden. De Europese titel ging naar de Italiaan Nicholas Lapucci, die komend seizoen in de MXGP rijdt, want hij is met zijn 23 jaar te oud voor de MX2. Hij blijft Fantic trouw.

Tweede zege Ivano van Erp – Nederlandse wereldtoppers

In de EMX125 ging de titel naar de Italiaan Valerio Lata. Kay Karssemakers zag in het zicht van de haven het EK-brons uit zijn handen glippen ten gunste van de Belg Lucas Coenen. Met zijn vierde plaats was hij de hoogst geklasseerde Nederlander in deze categorie. Kort achter hem ging de vijfde plaats naar Ivano van Erp en werd Scott Smulders zesde. Cas Valk (foto) was heel verrassend de beste Nederlander in Mantova. Hij finishte als tweede en na een slechte start als achtste, en behaalde met zijn derde plaats totaal het podium. In de EK-eindstand werd de hij veertiende. Aan het begin van het seizoen miste hij enkele wedstrijden door ziekte en blessures. Valk: ‘Ik ben echt blij na dit voor mij moeilijke seizoen op het podium te staan.’

EMX125 & EMX250
Mantova (Italië)
9 november

De finale voor het BK Open Prestige – BeNeCup Supermoto in Mettet is gewonnen door Kevin Viellevoye. De Belgische Husqvarna-rijder won drie van de vier manches en prolongeerde daarmee zijn titel. Romain Kaivers won ook een manche en werd tweede in de eindstand voor Roméo Fiorentino. Jeffrey Ganseman, de enige KNMV-rijder in deze slotwedstijd, werd achtste en zevende in de eindstand. Bart Daalhuizen werd beste Nederlander in de klasse Euro en werd vijfde in de eindstand.

Tijdens de afsluitende ronde van de Junior-WK Moto3 in Valencia is Collin Veijer tweemaal in de punten finisht. De jonge coureur uit Staphorst werd in de eerste race twaalfde. In de tweede race wist Veijer met een tiende plaats op goede wijze zijn debuutjaar in deze klasse af te sluiten. De andere Nederlander, Zonta van den Goorbergh, was niet van de partij, omdat hij in hetzelfde weekend in actie kwam tijdens een Moto2-test met RW Racing GP in Jerez.

Romain Febvre – de uitdager van Jeffrey Herlings – heeft zijn kuit- en scheenbeen gebroken bij een zware crash tijdens de Paris Supercross. Hoe lang Febvre is uitgeschakeld, is op moment van schrijven nog niet duidelijk. Maar met de vroege start van de MXGP volgend jaar, de eerste GP staat al voor 20 februari op Matterley Basin gepland, zal de Fransman sowieso met een achterstand aan de voorbereiding van 2022 beginnen. Marvin Musquin won zoals verwacht overtuigend voor eigen publiek, Tony Cairoli werd knap zevende.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen