donderdag 25 april 2024

Tweede zege Ivano van Erp – Nederlandse wereldtoppers

De tweetakten van de 125cc-klasse traden zowel in Frankrijk als in Spanje aan. Kay Karssemakers, Ivano van Erp en Scott Smulders kwamen uitstekend voor de dag. Karssemakers was van dit trio in Frankrijk de beste met zijn vierde en vijfde plaats. Hij kwam enkele punten te kort voor een plekje op het podium. Van Erp was totaal negende, Smulders elfde. Een week later in het zo’n 800 km verderop gelegen Arroyomolinos was er een hoofdrol weggelegd voor Van Erp. De Nederlanders zaten er bij de start allemaal goed bij en bevonden zich bij de eerste doorkomst bij de eerste tien. Aanvankelijk was Smulders de beste, maar Van Erp wist zijn positie elke ronde te verbeteren en halverwege de race over 25 minuten plus twee ronden kwam hij aan de leiding. Hij bleef koploper tot aan de finish. Daarmee boekte hij zijn tweede manchezege van dit jaar. Smulders bezette vrijwel de hele race de vijfde plaats, Karssemakers werd als achtste afgevlagd. Met een vierde plaats was Van Erp ook in de tweede manche de beste Nederlander. De behaalde 43 punten leverden hem de dagzege op. Eerder won hij ook al in Duitsland; ook toen was hij eerste en vierde. Karssemakers werd nu vijfde, Smulders tiende. Deze klasse heeft nog vier wedstrijden in Italië te gaan. Op kop de Italiaan Valerio Lata (174 punten). Karssemakers (158) verspeelde in Spanje de tweede plaats aan de Brit Bobby Bruce, die vijf punten meer heeft. Van de vier Nederlanders wist alleen Rick Elzinga in de Franse ronde van het EMX250 punten te behalen. Hij werd zevende en achtste in beide manches en dat leverde hem de negende plaats in het dagklassement op. In de EK-stand behield hij de derde plaats.

EMX125 & EMX250
Lacapelle-Marival (Frankrijk), 9 oktober
Arroyomolinos (Spanje), 16 oktober
Nancy van de Ven
Nancy van de Ven.

Nancy van de Ven op het podium

Na haar tweede plaats in Spanje bezet Nancy van de Ven de derde plaats in de WK-stand met een achterstand van 28 punten op tweevoudig wereldkampioen Courtney Duncan en twaalf punten op Kiara Fontanesi, die al zes keer de titel wist te behalen. De eerste manche verliep sensationeel, want Van de Ven, die aanvankelijk het veld aanvoerde, profiteerde van fouten van Duncan en Fontanesi. Duncan had de leiding overgenomen van Fontanesi toen ze beiden in een bocht vanuit twee verschillende sporen in hetzelfde spoor terecht kwamen. Duncan bleef met moeite overeind, maar Fontanesi raakte buiten de baan en kwam ten val. Riant op kop rijdend ging Duncan een paar ronden later hard onderuit, waardoor Van de Ven weer op kop kwam en met ruime voorsprong de race won. In de tweede manche zat Van de Ven er vanaf de start opnieuw goed bij, maar tegen het tempo van Duncan was ze niet opgewassen. Fontanesi leek Nancy nog te kunnen bedreigen, maar kwam niet verder dan haar achterwiel. In het dagklassement ging de negende plaats naar Shana van der Vlist, Lynn Valk werd tiende. In de stand zijn zij vierde en zevende.

WMX

11!

Ten Kate Racing Yamaha keerde dit jaar officieel terug in het WK Supersport en dat heeft de concurrentie geweten. Met tien zeges en veertien podiumplaatsen wist Dominique Aegerter vroegtijdig de wereldtitel veilig te stellen. De vijfde en derde plaats van Aegerter tijdens de races op het Circuito San Juan Villcium in Argentinië waren ruim voldoende. Het betekende de tiende WK Supersport-titel voor Ten Kate Racing, de elfde van het Nederlandse team in totaal en de eerste met Yamaha. Terwijl Ten Kate Racing Yamaha feest mocht vieren, was er meer Nederlands succes in Argentinië. Glenn van Straalen reed uitstekend op de Yamaha R6 van het EAB Racing Team. In de eerste race werd de 21-jarige coureur keurig negende. Een dag later deed Van Straalen het zelfs nog iets beter. Een achtste plaats betekende zijn beste resultaat in de WK Supersport. Daarnaast maakte Jeffrey Buis zijn debuut in deze klasse voor het G.A.P. Motozoo Racing by Puccetti team. Het weekend stond voor Buis in het teken van constant vooruitgang boeken en dat lukte. Iedere sessie wist de 19-jarige coureur de achterstand naar de vaste rijders te verkleinen en Buis beloonde zijn progressie met één WK-punt, door als vijftiende in de tweede race te finishen.

WK Supersport Circuito San Juan Villicum (Argentinië)
15 t/m 17 oktober

Kort door de bocht

Tijdens de 34e Elf Moto Superbiker in Mettet wisten vier Nederlanders door te dringen tot de grote finale. Wouter Straver werd er in de halve finale afgereden en had daardoor een minder goede startpositie. Desondanks werd hij beste Nederlander met een 29e plaats. Ruurd van Roozendaal werd 35e, Jeffrey Ganseman 39e en Joshua Das 41e. Marc-Reiner Schmidt won.

Nigel Walraven is met Team Bolliger Switzerland #8 vijftiende geworden tijdens de 6 uur van Most in Tsjechië. Walraven’s teamgenoot Jan Buhn kwam vroeg in de race ten val, waardoor het team van Nigel vanaf de staart van het veld weer naar voren moest komen. Yoshimura SERT Motul pakte de wereldtitel.

Zonta van den Goorbergh is als vierde geëindigd in het Italiaanse CIV MOTO3-kampioenschap. Tijdens de laatste ronde van 2021 op Vallelunga eindigde hij in de eerste race als derde. In de tweede manche kwam Zonta al vroeg ten val.

Tijdens de afsluitende ronde van het BSB op Brands Hatch heeft Jaimie van Sikkelerus twee top-tien klasseringen behaald. Tijdens de eerste race op een opdrogende baan werd de coureur uit Akersloot negende. In de tweede race passeerde Van Sikkelerus als achtste de finishlijn en is daarmee als tiende in het kampioenschap geëindigd.

Jeffrey Buis derde in het WK – Nederlandse wereldtoppers

Op het terrein van Motorsportpark Gelderland Midden werd voor het eerst een ONK & NKJ-trial georganiseerd door de MC Arnhem. Op de heide was het vanzelfsprekend een echte zandbak met niet al te moeilijke proeven. Tenminste, die mening was Randy Kerstjens toegedaan. Met slechts 16 punten werd hij winnaar van de Inters 1 voor Luc Branten en Toon van Baelen. Stan Reit was absent.

Het Braboteam organiseerde in Bergeijk de vierde ronde voor het ONK Enduro. In de E1 opende Mike Bokslag sterk, maar uiteindelijk moest hij toch de overwinning laten aan Tommie Jochems. Lucas Dolfing won de E2/3 en bleef zandspecialist Hans Vogels een halve minuut voor. Ook zuiderbuur Dietger Damiaens was goed op dreef en werd derde voor Thierry Pittens, die na een stevige buiteling al vroeg achteropraakte, Luca Nijenhuis werd vijfde.

Tijdens het ONK dat werd verreden in Zelhem, deed vooral negenvoudig kampioen Hans Vogels goede zaken. Hij won voor de tiende keer de Jan van Beek-wisseltrofee en was de snelste in de E2/3. In de lichtste klasse bleef het spannend tot de laatste proef. De strijd tussen Mike Bokslag en Tommie Jochems ging gelijk op. Met een snelste slotproef kwam Bokslag tot op ruim een seconde achter Jochems, die nipt won.

Er was nogal wat reuring in de IDC toen bekend werd dat Track Support met ingang van 2022 onder andere de exclusieve bandenservice op het rennerskwartier gaat leveren. De banden worden dan voorzien van een IDC-bandensticker en dat zorgde voor veel onvrede onder de licentiehouders die soms eigen bandensponsors hebben. De IDC-organisatie kwam afgelopen zondag met een reactie en liet weten dat voor de IDC-races in 2022 de verplichting om deel te nemen met banden die voorzien zijn van een IDC-bandensticker vervalt.

Ook het WK Zijspan zou rijden op Brands Hatch. Deze klasse zou samen rijden met de BSB Zijspannen, maar de regelementen van beide klassen wijken te veel van elkaar af, waardoor de FIM besloot om de WK-races te annuleren. Tijdens de laatste ronde in Estoril zijn er voor de teams dubbele WK-punten te verdienen.