maandag 29 april 2024

WMX Italië 2024: Lotte van Drunen subliem

Nederlanders en zand is altijd een gelukkige combinatie. Dat bleek weer eens op het circuit van Riola Sardo op Sardinië. In het dagklassement zaten drie Nederlandse meiden bij de eerste zes. Beste van dat trio was Lotte van Drunen, Lynn Valk werd derde en Shana van der Vlist zesde. Van Drunen raakte na de start van de eerste manche op achterstand, omdat ze door een valpartij werd opgehouden. Ze denderde vanuit de achterhoede door het veld naar voren en met nog één ronde te gaan was ze tweede op vier seconden van Daniela Guillen, winnares van de eerste GP. De Spaanse had de pech dat ze stuitte op een achterblijver, waardoor Van Drunen kans zag haar te passeren en de manche te winnen. In de tweede manche kwam Van Drunen al in het begin op kop en reed naar een gemakkelijke overwinning. Guillen werd opnieuw tweede. Na twee GP’s hebben Van Drunen en Guillen beiden twee overwinningen en twee tweede plaatsen behaald. Van Drunen staat als eerste geklasseerd. Valk reed in het begin van de eerste manche even op kop voor Guillen, maar moest buigen voor haar en later ook voor Van Drunen. Valk begon als vijfde aan de tweede race, maar wist eerst Courtney Duncan te passeren en daarna ook nog Kiara Fontanesi. Van der Vlist werd zevende en zesde, Britt Jans-Beken 15e en 13e, Amber Simons 12e en 19e en er was eenmaal een 12e plaats voor Danee Gelissen.

Tekst en foto’s: Ad van de Graaf, Jan Boer, Asse Klein

EMX Italië: Gyan Doensen tweede

Na twee wedstrijden van de EMX125 (Riola Sardo en Pietramurata) bezet Gyan Doensen een fraaie tweede plaats. Op Sardinië won hij de eerste manche en werd vervolgens vierde. In de tweede wedstrijd werd hij zevende en negende. Ook Dani Heitink scoorde vier keer, met als beste resultaat een tweede plek in Riola Sardo. Hij staat achtste in de stand. Verder zijn er punten behaald door Dean Gregoire, Dex Kooiker, Jayson van Drunen en Mick Kennedy. De EMX250 reed in Pietramurata hun tweede wedstrijd. Achter klassementsleider Valerio Lata werd Cas Valk in beide manches tweede. Hij bezet in de stand de derde plaats. Ivano van Erp staat vijfde, na een elfde en een tiende plaats te hebben behaald.

Gyan Doensen is goed begonnen in de EMX125.

MotoGP Amerika 2024: The American Dream voor Maverick Viñales

IDC Assen: droomstart voor Sven Doornenbal

De opening van het International Dutch Championship op Assen was spectaculair. In het Dutch Supersport pakte Finn de Bruin pole, voor Sven Doornenbal. Het tweetal maakte er ook een schitterende wedstrijd van, gewonnen door Doornenbal. Regerend Dutch Superbike-kampioen Wayne Tessels pakte pole, voor Eddie de Boer en Milan Merckelbagh. In de race kreeg Tessels gezelschap van Merckelbagh en gastrijder Pepijn Bijsterbosch. Het drietal vocht tot aan de finish, waarbij Bijsterbosch won voor Merckelbagh, Tessels en De Boer. Na de finish kreeg Merckelbagh een tijdstraf van 20 seconden vanwege een jumpstart, terwijl Bijsterbosch als gastrijder niet in de uitslag werd opgenomen. Hierdoor ging de winst naar Tessels, voor De Boer en Merckelbagh.

Sport kort

Bij de openingsronde van de NK Junior Moto Racing op de TT Junior Track heeft Milan Hunneman beide races in de Molenaar NSF100 Cup gewonnen.

Tijdens het eerste raceweekeind van de BeNeLux Trophy heeft Thijs Peeters een podiumplaats gescoord. Op Croix-en-Ternois eindigde Peeters in de eerste Superbike-race als vierde en in de tweede manche als derde. Hilbert Talens scoorde een podiumplaats in de Northern Sidecar Cup.

Mooie resultaten van de Nederlandse rijders bij de EK jeugd in Valkenswaard. Podiumplaatsen waren er voor Kash van Hamond (derde EMX65), Kenzo Jaspers (tweede EMX85), Shana van der Vlist (eerste vrouwen), Danee Gelissen (derde vrouwen) en Demi Verploegh (eerste vrouwen 125cc).

Dave Meijerink won in Vries de openingswedstrijd van het nieuwe Dutch Open-seizoen op het gras. De regerend Nederlands kampioen klopte in de finale Romano Hummel. Bij de zijspannen toonden Wilfred Detz en Bridget Portijk zich weer de snelste.