dinsdag 21 mei 2024

WorldSBK: Baz bezorgt Ten Kate dubbel podium

Loris Baz bezorgde Ten Kate Racing Yamaha twee podiumplaatsen in de natte World Superbike-ronde op zijn thuiscircuit in Magny-Cours. De Fransman finishte tweemaal als tweede in zijn thuisrace. Michael van der Mark scoorde een podiumplaats in de Superpole Race. Jonathan Rea komt nog een paar punten tekort voor zijn zesde wereldtitel.

Zoals wel vaker was het nat tijdens de WorldSBK-ronde in Magny-Cours, maar zoveel regen in een weekend hadden de coureurs nog niet vaker meegemaakt. Alle sessies werden verreden op een natte baan. Michael van der Mark was zesde na de Superpole. Eugene Laverty en Tom Sykes hadden voor de eerste BMW 1-2 startgrid gezorgd. Het mooie moment eindigde in tranen, want zowel Sykes als Laverty lag na de eerste bocht van de openingsrace in de grindbak, nadat Garett Gerloff agressief binnendoor was gekomen. Het was niet verrassend dat regenspecialist Loris Baz kwam opzetten. De thuisrijder wist het achterwiel van leider Jonathan Rea te vinden, maar moest in de slotfase toch iets toegeven op de wereldkampioen. De Ten Kate Racing Yamaha-rijder finishte als tweede, wat het beste resultaat van het Nederlandse team betekende na hun overstap richting Yamaha. En Michael? De Nederlander reed op een solide vierde plaats, totdat hij op twee-derde van de race een schuiver maakte. Michael pakte binnen vijftien seconden de motor weer op en kon nog als negende finishen. In de Superpole Race ging het beter. Van der Mark wist na een spectaculaire laatste ronde Scott Redding achter zich te houden in de strijd om de derde plaats. De winst ging opnieuw naar Rea voor zijn teamgenoot Alex Lowes.

Michael van der Mark
Twee wielen los bij Michael van der Mark en dat in de regen!

In de tweede race regende het niet meer. Gedurende de race ontstond er een droge lijn. Het lukte Michael niet om zijn tweede podium van de dag te scoren. In de openingsfase moest hij duidelijk even op gang komen. In de loop van de race versnelde Michael, maar dat was te laat om de top-vier nog te achterhalen en hij sloot het weekend met een vijfde plaats af. Baz was als zesde gefinisht in de Superpole Race. In de tweede hoofdrace koos Baz op advies van zijn Nederlandse team voor een harde regenband en reed opnieuw naar een knappe tweede plaats. Ditmaal achter Redding. Rea moest minimaal als derde finishen om vroegtijdig zijn zesde wereldtitel te pakken. Davies stak hier een stokje voor en pakte de laatste podiumplaats, waardoor Rea zijn feestje nog even moet uitstellen. Michael staat vierde in het klassement en moet in Estoril negentien punten goedmaken op Davies, om niet net als vorig jaar als vierde te eindigen in het eindklassement.

Quotes

WK-tussenstand

(na 21 races)

PositieCoureur, merkPunten
1Jonathan Rea (GB), Kawasaki340
2Scott Redding (GB), Ducati281
3Chaz Davies (GB), Ducati222
4Michael van der Mark, Yamaha203
5Alex Lowes (GB), Kawasaki179
6Toprak Razgatlioglu (TR), Yamaha175
7Michael Ruben Rinaldi (I), Ducati166
8Loris Baz (FR), Yamaha135
9Alvaro Bautista (SP), Honda99
10Leon Haslam (GB), Honda91

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen