vrijdag 19 april 2024

WorldSBK Misano: Michael zoekt naar antwoorden

Een tiende plaats was het maximale voor Michael van der Mark tijdens de WorldSBK in Misano, waar voor het eerst weer 5.000 fans bij aanwezig mochten zijn. De Nederlander voelde zich niet comfortabel op de BMW M1000RR. Zijn team gaat daarom van 21-22 juni testen op Navarra, in een poging om daar verandering in aan te brengen.

Wanneer je als rijder moeite hebt om de motor gestopt en aan het sturen te krijgen is dat al lastig, maar helemaal op een circuit als Misano. Michael van der Mark kreeg deze problemen met de BMW M1000RR maar moeilijk opgelost. Daardoor kon hij zijn stijgende lijn, ingezet bij de voorgaande races in Estoril, niet doortrekken. Vooral wanneer de baantemperatuur steeg, werden de problemen groter. Nu was het aan de Adriatische kust in Italië erg warm tijdens de derde ronde van de WorldSBK, wat voor de Nederlander nadelig werkte. Ook teamgenoot Tom Sykes, die samen met Chaz Davies wordt gezien als de beste remmer van het veld, had juist op deze punten moeite om de rijders achter zich te houden. Na een dertiende tijd in de Superpole, wist Michael in de openingsfase van Race 1 wat plaatsen goed te maken. Maar door de problemen aan de voorkant van zijn BMW, had de Rotterdammer niet het tempo om de rijders voor hem te volgen. Hij finishte als tiende, op 28 seconden van winnaar Michael Ruben Rinaldi.

WorldSBK Aragon/Estoril: Het is niet wat het lijkt voor Van der Mark en BMW

Snelheid ontbrak

In de Superpole sprintrace zat het al helemaal niet mee. Nadat Michael in de eerste bocht moest uitwijken voor de crashende Chaz Davies, kwam hij in zijn opmars in de vierde ronde ten val. De race werd opnieuw door Rinaldi gewonnen. Michael’s laatste kans om zijn weekend te redden was Race 2. Deze keer kwam hij niet goed van zijn plek, maar wist hij in het vervolg van de race wat plaatsen te winnen. Van der Mark finishte op 25 seconden van winnaar en oud-teamgenoot Toprak Razgatlioglu, die zich dit jaar duidelijk erg sterk voelt op de Yamaha. Het positieve van Race 2 was dat hij zijn teammaat Tom Sykes wist te kloppen, het negatieve dat de gewenste snelheid er nog niet was.

Op naar Donington

Tijdens de geplande test in Navarra worden er nieuwe onderdelen getest, die Michael hopelijk gaan helpen. De volgende ronde is op Donington Park, een circuit waaraan Michael bijzondere herinneringen heeft. Drie jaar geleden (2018) wist hij daar zijn eerste WorldSBK-zeges te scoren. Het betekende toen ook de eerste zege voor Yamaha na hun terugkeer in de WorldSBK. Dat Michael dit kunstje nu al op de BMW kan herhalen, lijkt zeer onwaarschijnlijk. Maar zijn er in de motorsport al niet gekkere dingen gebeurt?