Yamaha eert Fabrizio Pirovano met een R1 Replica

Om de herinnering aan de overwinning van Fabrizio Pirovano in Estoril in 1993 te vieren, heeft Yamaha Motor Europe een R1 Replica met de kleurstelling van de YZF 750 SP # 5 gemaakt. De motor rijdt tijdens het komende WorldSBK-weekeinde een ronde over het circuit, met Gramigni aan het stuur. Vervolgens wordt de replica te koop aangeboden voor het goede doel.

Na een kart eeuw is dit weekend het wereldkampioenschap Superbike weer op het circuit van Estoril in Portugal. 27 jaar geleden was het circuit het toneel van de finale van het WorldSBK-seizoen 1993. Tijdens die races haalde Fabrizio Pirovano – in 2016 overleden aan kanker – zijn tiende en laatste overwinning, met Yamaha en in de stromende regen. Voor de gelegenheid zal een speciale ‘Piro’ Replica-Yamaha komende zondag het circuit opgaan voor een rondje eerbetoon.

Fabrizio Pirovano
Fabrizio Pirovano

De Piro Replica, gebaseerd op de 2020 Yamaha YZF-R1, is gemaakt door Yamaha Motor Europe en is gespoten in de beroemde witte en roze kleuren van de #5 Yamaha YZF 750 SP, waarop Pirovano in 1993 op het Estoril Circuit in race 1 naar de overwinning reed. Voormalig WorldSBK-kampioen en WorldSBK-coureur Alessandro Gramigni, vriend van Fabrizio, rijdt de #5 R1 voor race 2 een paraderonde voor het publiek. Fabrizio’s familie is het helw weekeinde te gast van Yamaha en zal Gramigni vergezellen op de startgrid.

De complete geschiedenis van Yamaha

Na de race wordt de R1 Piro Replica online geveild. De opbrengst gaat naar de liefdadigheidsinstelling voor kankeronderzoek, Fondazione Oncologia Niguarda Onlus. De familie van Fabrizio Pirovano steunt deze instelling sinds het overlijden van Fabrizio.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?