Yamaha en Van der Mark winnen Suzuka 8 Uren

Na een dramatische Acht Uren van Suzuka zet Yamaha een record op haar naam, door de Acht Uren van Suzuka vier keer op rij te winnen. Katsuyuki Nakasuga was daar alle vier de keren bij en daarmee heeft hij vier overwinningen op zijn naam, Michael van der Mark – niet op een rij – heeft er ook vier en dat was nog niet eerder voorgekomen.

Kawasaki’s Team Green-fabrieksteam leek de beste start van iedereen te hebben, toen ze Pole Position pakten met Jonathan Rea aan de clipons, die het polerecord uit 2015 aan splinters reed. Helaas zat het de Kawa-mannen niet mee, terwijl Honda en Yamaha met hun fabrieksteam duidelijk constanter waren, ondanks de tussenkomst van een tyfoon. 

De safetycar was uiteindelijk bijna twee van de acht uur in de baan, wat niet voor de spannendste race in de geschiedenis van het evenement zorgde, maar de daarna ontstane gekkigheid voegde wel een hoop sensatie toe. Zo kreeg PJ Jacobson zijn eerste racestint ooit op Suzuka in zijn schoot geworpen in de meest wisselende omstandigheden die je je bedenken kunt – o, en ene Michael op een fabrieks-Yamaha haalde hem in rap tempo bij. De inhaalmanoeuvre liet niet lang op zich wachten en Yamaha nam de leiding. Kort daarna wisselde de Rotterdammer met Alex Lowes.

Lowes zou buiten blijven op de Yamaha YZF-R1M voor een korte stop een kwartier van het einde van de race. Benzine erin en door mocht de Engelsman; voor een derde jaar op rij mocht hij van Yamaha de finishvlag tegemoet rijden. Teamgenoot Van der Mark keek in spanning toe samen hoe de Yamaha R1 de finish haalde vóór de nummer 33 Red Bull by Japan Post fabrieks-Fireblade een kleine halve minuut en de Team Green-fabrieks ZX10R met nummer 11 op plek drie – twee ronders daarachter. 

Nog indrukwekkender
Om Suzuka’s Acht Uren-race te winnen, moet je sowieso een speciaal gevoel met de motor hebben en het uithoudingsvermogen is ook belangrijk aspect van de sport, maar Alex Lowes en Michael van der Mark mogen zich nog meer verdiend op de borst kloppen, aangezien ze de gehele race met z’n tweeën reden nadat hun Japanse teamgenoot uitviel door een crash in de kwalificaties. Omdat Nakasuga officieel nooit teruggetrokken is, krijgt ook hij de eer van de overwinning op zijn naam.

Foto: Yamaha

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?