donderdag 28 maart 2024

Getest: BMW R1250R

Het boxerblok van de BMW R1250R met ShiftCam-technologie maakte al eerder diepe indruk op de GS en RT door zijn vloeiende vermogensafgifte, gretigheid en prima manieren. Hoe bevalt dit toonbeeld van Duitse hightech op een roadster als de BMW R1250R?

Om bovenstaande vraag direct te beantwoorden: verdomd goed. Zo simpel is het. Het maakt een motorfiets beter omdat dit blok krachtiger en alerter is dan alle boxers hiervoor. Zelfs kenners moeten goed kijken want los van het nieuwe blok verschilt de BMW R1250R amper van zijn voorganger. De motorfiets kreeg een blokspoiler en een minikuipje vanwege het TFT-dashboard. Dat is zelfs met felle zon prima af te lezen en het kleurrijke visuele spektakel maakt precies duidelijk wat de status van de motorfiets is. Dat je daarvoor af en toe door verschillende menu’s moet scrollen, maakt niet uit. Dat doe je eenvoudig met de linkerduim.

Hete nok

We blijven even bij het stuur van de BMW R1250R want over het gevoel in rem- een koppelingshendel hoef je de Duitsers ook niet bij te spijkeren. De koppeling gaat licht en dat gevoel zet zich door bij de rem. Die vertraagt krachtig, maar vraagt nooit om meer dan een of twee vingers. Misschien zijn er remmen met iets meer gevoel, maar de vertraging van de vierzuigerklauwen is van grote klasse. Het woord klasse is gevallen en dat brengt ons bij het nieuwe blok. Het verhaal is al een paar keer verteld, maar voor de compleetheid doen we dat nog maar eens. De variabele klepbediening beperkt zich tot de inlaatzijde. De inlaatkleppen hebben variabele timing en kleplift dankzij een hete en een kalme nok. Afhankelijk van de gasstand verschuift een elektromotor de nokkenas naar de gewenste positie. De kalme nok is voor een laag benzineverbruik en een soepele vermogensafgifte, de hete voor een maximale lading vermogen. De elektromotor heeft slechts vijf milliseconden nodig om een andere nok voor te zetten. Het gaat zo snel dat je er niets van merkt. Het maakt daarbij niet uit of de nokkenas ‘op- of terugschakelt’.

Geen flitsende stuurfiets

Het boxerblok combineert succesvol het beste van twee werelden. Onderin is het gretig en reageert het krachtig op elke ruk aan het gas. Via een krachtig middengebied loopt het door naar een al net zo’n goed gevulde top. Je beschikt over koppel, over topvermogen, kortom over alles wat een motorrijder zichzelf toewenst. Nogmaals: vandaar de haast van BMW om meer en meer modellen ShiftCam-technologie te geven. Het rijwielgedeelte past goed bij het blok met meerdere gezichten. Dat komt voor een groot deel door de elektronische vering (ESA). Het is gissen of een R1250R zonder ESA net zo stabiel is in lange doorlopers. In stand Dynamic laat de BMW zich – ook in snelle bochten – niet snel van de wijs brengen. Stabiel en in balans ligt hij secondenlang diep op een oor. De rust komt voort uit de flinke wielbasis (30 mm langer dan een RT) en een lome balhoofdshoek en dito naloop. De keerzijde van de innerlijke rust laat zich raden: de R1250R is geen flitsende stuurfiets. Dat is een constatering en geen klacht. Het gekozen rijgedrag past goed bij een motorfiets die eerder gepakt gaat worden voor lange toer- en woonwerk-ritten dan voor verschroeiende scheursessies.

Lees ook: Yamaha Tenere 700 getest

Prijskaartje

BMW schroeft alleen een nieuw blok in het frame, het uiterlijk en alle afmetingen zijn gelijk aan het vorige model. Dat schreeuwt om een pleidooi voor het hoge zadel. Die extra twintig millimeter maken een wereld van verschil. Laat je vooral niet afschrikken door de woorden hoog zadel. Een Hollander van gemiddelde lengte komt nog altijd makkelijk met zijn voeten aan de grond en het comfort gaat er flink op vooruit. De kniehoek bij het standaardzadel is namelijk pittiger dan verwacht. Tot zover het grootste minpunt voor iemand van mijn – gemiddelde – lengte. Een punt van kritiek dat met een ander zadel bovendien eenvoudig is op te lossen. Dat brengt me bij een ander ‘probleem’. Net als bij andere motorfabrikanten is bij BMW alles met geld op te lossen. Alleen hangt daar logischerwijze een prijskaartje aan. Een kale BMW R1250R kost € 16.344, maar zoals hij hier staat is dat opgelopen tot € 21.252. Even voor alle duidelijkheid: dat is het bedrag voor een naked. Oké een met alle toeters en bellen uitgeruste naked, maar het blijft een smak geld voor twee wielen, een blok, een frame, een tank en een lading elektronica.

bmw r1250r

Maikel Sneek
Maikel Sneek
Visueel ingestelde allround creative die sinds 2014 actief is in de motorbranche. Brengt voor Motor.NL offline en online samen.

GEBRUIKERSSCORE

Ben jij eigenaar van dit type en jaartal motorfiets? Doe dan mee met de gebruikersscore. Vul onderstaande velden in zodat andere geïnteresseerden nog meer informatie hebben voor dat ze eventueel tot aankoop overgaan.

Deel jouw ervaring met dit model met andere motorrijders

Motorblok
Stuureigenschappen
Vering en Demping
Remmen
Comfort
Afwerking
Uitrusting
Verbruik
Prijs/Kwaliteit

Gebruikers die hun ervaring hebben gedeeld (0)

Er zijn nog geen ervaringen van eigenaren/gebruikers van deze motor.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen