Test: Ducati Monster 1200S vs Indian Scout FTR1200S

Conclusie

Broeders van andere moeders noemden we ze aan het begin van deze test. Na een intense dag rijden over slingerende wegen in de Achterhoek zijn we er wel achtergekomen dat hoewel de twee zowel vanbuiten als vanbinnen erg veel gelijkenissen vertonen, er absoluut geen bloedband is. De Ducati Monster 1200S is een verfijnd stuk gereedschap, door de jaren heen geslepen en gevormd tot een daadkrachtig middel om precies voor elkaar te krijgen wat je voor ogen hebt. Met zijn superieure vering, rempartij en nagenoeg foutloze elektronicapakket is het moeilijk iets te vinden waarnaar je niet verlangt. In het grijs is hij misschien wat minder aantrekkelijk voor het oog, maar hij is er ook altijd nog in het rood om wat meer emoties op te wekken. Dat laatste doet de Indian Scout FTR1200S als geen andere. Wie niet enthousiast wordt van zijn kleuren, zijn buizenframe, zijn uit stalen buizen opgebouwde achterbrug of zijn imposante V-twin moet zich serieus laten nakijken.

Het mag duidelijk zijn dat Indian met de FTR zijn pijlen absoluut op de Europese motorrijder heeft gericht. Toch is het allemaal nog niet zo verfijnd als het op de details aankomt. Zo ervoeren we met de Indian iets te veel ongemak in bepaalde situaties. Tanken duurt lang doordat het kanaal naar de tank smal is en het touchscreen vergt nog wat meer gewenning om volledig te kunnen inzetten. Grootste minpunt is zijn gasreactie, die wat vertraagd lijkt. Nee, om de hoofdvraag te beantwoorden, is het momenteel toch nog echt Ducati dat de beste 1200S bouwt met zijn Monster. Als de FTR over zes jaar even veel tijd heeft gehad om te worden doorontwikkeld als de Monster nu heeft gehad, zou de uitkomst ook zo maar zijn kant op kunnen vallen. Het motorblok is namelijk erg karaktervol. Kinderziekten eruit en door!

Tekst: Tom van Appeldoorn
Fotografie: Guus van Goethem

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.

Ik meld me hierbij aan voor de volgende mailinglijsten:
Vul een geldig emailadres in
Dat adres bestaat al in ons bestand
The security code entered was incorrect
Dank voor je aanmelding

Gerelateerd

REAGEER OP DIT ARTIKEL