woensdag 8 februari 2023

130 tikt lekker aan

Door het verhogen van de maximumsnelheid op snelwegen zal het kabinet een enorm bedrag aan accijnzen ontvangen. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), meldt het AD. Doordat weggebruikers harden rijden zal er ook meer brandstof worden verbruikt. Het bedrag dat daardoor extra aan accijnzen binnenkomt wordt geschat op 50 tot 100 miljoen euro.

Het planbureau voorspelt dat er 0,4 miljoen ton meer aan CO2 in de atmosfeer terechtkomt. Daarmee kan worden berekend hoeveel extra brandstof er ongeveer mee gemoeid is. Het PBL is een nationaal instituut dat strategische beleidsanalyses op het gebied van milieu, natuur en ruimte maakt.

Om de maximumsnelheid te verhogen wil minister Schultz van Haegen (Infrastructuur) ruim 130 miljoen euro besteden. Als het aan GroenLinks ligt, gaat het geld naar natuurbeheer. Tweede Kamerlid Ineke van Gent oppert dat donderdag in het debat met staatssecretaris Henk Bleker over zijn plannen voor bezuiniging op natuur.

Bron en foto: ANP

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen