woensdag 27 september 2023

17-jarigen achter het autostuur

Nog een paar jaar en het is haast onmogelijk om je motorrijbewijs te halen. Bij de auto’s wordt niet zo moeilijk gedaan. Sterker nog, wie dinsdag 16 jaar en 6 maanden is, kan iets gaan doen wat tot nu toe in Nederland altijd verboden is geweest: autorijlessen nemen. Dit meldt het ANP.

Na het behalen van theorie- en praktijkexamen mogen 17-jarigen zelfstandig gaan rijden, maar wel met een coach naast zich. Vanaf 18 jaar blijft alles zoals het altijd was. Vandaag start het experiment 2todrive, waarmee in andere landen al ervaring is opgedaan.

Filosofie achter de proef om 17-jarigen te laten rijden, is dat jongeren minder ongelukken zouden veroorzaken als ze enige tijd met een begeleider naast zich als beginnend bestuurder onderweg zijn geweest. Pas als ook in Nederland cijfers bewijzen dat die veronderstelling klopt, wordt het systeem definitief ingevoerd.

In de Verenigde Staten mogen 16-jarigen al rijden. In Europa is het onder andere in Frankrijk, Zweden, Duitsland en Noorwegen voor 17-jarigen toegestaan om een auto te besturen. Anders dan in andere landen krijgen auto's met een jonge chauffeur in Nederland geen speciaal herkenningsplaatje.

Foto: ANP

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image