20 jaar McGuinnes op de Isle of Man TT

De allersnelste man ooit op rond het Isle of Man TT-parcours en de rijder met het op een na hoogste aantal TT-overwinningen viert dit jaar zijn twintig jarig jubileum op het Isle of Man. John McGuinnes opent ter ere van het feestje een tentoonstelling met (bijna) al zijn racemachines.

Als je iets twintig jaar lang doet, verzamel je nogal wat. Maar als je twintig jaar lang racet in drie of vier verschillende klasses per jaar, dan gaat het helemaal hard. John McGuinness heeft een dergelijke carrière achter de rug, en is nog niet klaar ook.

Van zijn allereerste Paul Bird Motorsport Honda RS250 uit ’96 tot de opvallende roze-paarse Vimto TSR 250 – waarmee hij in 1999 als teamgenoot van Joey Dunlop voor het eerst won – door tot de 2007 Fireblade waarmee hij als eerste rijder de 130 mijl per uur gemiddeld-barrière doorbrak op Man en de 2015 Fireblade SP, waar hij vorig jaar het ronderecord mee aanscherpte tot over de 132 mijl per uur en ook nog een 23e TT-overwinning op liet tekenen. O, en dat op 43-jarige leeftijd… 

De machines variëren nogal, aangezien het racen in twintig jaar behoorlijk veranderd is. Zo staan er dikke ééncilinders, 250’s, 400’tjes, 600 supersports, stockers, superbikes en ook staan tweetakten zij aan zij met moderner viertaktmateriaal en zelfs de volledig elektrische TT Zero Mugen. Een heel behoorlijk collectie dus.

“Het idee kwam tot leven dankzij Mark Sears van Dunlop, die helaas onlangs overleed, maar toch hebben we het plan doorgezet om de fans iets terug te kunnen geven. Dus nemen we men mee op een 20 jaar durende reis naar de TT, en naast de tentoonstelling prepareren we ter plaatse ook de racemachines voor komende races. Kan men het oude spul zien én zien hoe een raceteam werkt”, aldus John McGuinness.

De tentoonstelling is gedurdende de Isle of Man TT gratis te bezoeken in de Grand Stand Area. Dus als je er toch bent?

Foto’s: Isle of Man TT

 

[justified_image_grid ids=24047,24048,24049,24050]

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.