dinsdag 30 mei 2023

2023 Yamaha XMAX, sportiever uiterlijk en connectiviteit

Een XMAX-serie werd geboren in 2006 in het kielzog én succes van de grotere TMAX. De motorscooter begon met 250 cc en kreeg vervolgens een 125cc- en 400cc-versie.

In de eerste tien jaar vestigde de XMAX-familie zich als de populairste serie sportscooters en in 2017, met de komst van de XMAX 300, steeg het aantal verkochte sportscooters van Yamaha naar 70.000 stuks in vijf jaar. Sinds begin jaren 2000 heeft Yamaha meer dan 750.000 TMAX- en XMAX-motorscooters verkocht. En zojuist heeft Yamaha de nieuwe XMAX 2023 modellen onthuld, met een meer eigentijdse look en een nieuw connected instrumentarium. Het rijcomfort is verbeterd en de functionaliteit is toegenomen. De serie omvat nog steeds de modellen XMAX 300 Tech Max, XMAX 300, XMAX 125 Tech Max en XMAX 125.

XMAX 300 Tech Max

De styling neemt de bekende vormen over, maar met sportievere lijnen en nieuwe lichtclusters; de richtingaanwijzers zijn hoger gemonteerd en het nieuwe lichtcluster ziet eruit als een omgekeerde driehoek. De X-vormige opstelling van het positielicht en het frontlicht is exclusief voor dit model. Het nieuwe LED-achterlicht bevat remlichten die ingeschakeld ook een X tekenen. De richtingaanwijzers zijn er in geïntegreerd. De nieuwe ‘boemerang’ op de flanken heeft nu luchtinlaten aan de zijkant. De 300 Tech Max heeft een voorvork van het type motorfiets met dubbele kroonplaat.

Nieuw zijn Bluetooth-connectiviteit voor smartphones en Garmin-navigatie via het nieuwe 4,2-inch TFT-kleurendisplay.

Zodra je de gratis MyRide-app van Yamaha downloadt en je smartphone aan de scooter koppelt, heb je toegang tot een groot aantal functies. Het is mogelijk om meldingen te ontvangen, berichten en e-mails te bekijken, naar muziek te luisteren en andere smartphonefuncties te activeren. Aanvullende informatie en diensten zijn ook te raafplegen: weer, taal, voertuig- of rijgegevens en meer.

Via de Garmin StreetCross-app op de smartphone kan Garmin-navigatie gebruikt worden op het kleuren TFT-scherm. De app geeft real-time verkeersinformatie, evenals snelheidsbeperkingen, temperatuur op de bestemming, resterende afstand en geschatte aankomsttijd. Ook geeft het potentiële gevaren aan, zoals lastige bochten.

Boven de TFT bevindt zich een 3,2 inch LCD-snelheidsmeter, die goed afleesbare informatie biedt en gescheiden is van het hoofdscherm voor meer duidelijkheid bij het gebruik van het infotainmentsysteem.

Speciale Yamaha R1 voor z’n 25e verjaardag?

De vorm van de zitting is aan de voorkant gewijzigd om je voeten gemakkelijker op de grond te planten. In het vak onder het zadel is ruimte voor twee integraalhelmen.

Meer zorg aan de afwerking is te zien in de kunstlederen zadelbekleding met goudkleurig stiksel, hetzelfde materiaal als in de bekleding van het dashboardkastje. De binnenkant van de voetsteun is afgewerkt met aluminium. De in hoogte verstelbare voorruit hebben een nieuwe, verbeterde bevestiging gkregen, terwijl de spiegelbevestigingen nu van aluminiumlegering zijn.

De kleuren: Dark Petrol en het nieuwe Tech Black. De verkoop begint in mei 2023.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image