vrijdag 19 juli 2024

2024 LiveWire Del Mar: eerste vragen na de test

LiveWire begon als een Harley-Davidson model, maar het is ondertussen een heus merk geworden dat zijn eigen koers vaart. Het tastbare bewijs daarvan is de nieuwe Del Mar, het eerste model dat onder de LiveWire vlag geboren is. Onze redacteur Thierry ging ‘m testen in de ruime omgeving van Barcelona.

Motor.nl: Vertel op: hoe rijdt die LiveWire Del Mar?

Thierry Sarasyn: Heel goed en vooral: erg gemakkelijk. Dit is echt een opstappen-en-wegwezen motor geworden. Met vooral een uitstekende wendbaarheid en dat vind ik een erg belangrijke eigenschap voor een elektrische motorfiets.

Eerste indruk 2024 Kawasaki Ninja 7 Hybrid: is de Ninja 7 Hybrid een gamechanger?

Waarom?

Sarasyn: Net als elke motor, heeft een elektrische motor best wat troeven en ook minder sterke punten. Je moet je moet je als fabrikant focussen op de sterke punten, vind ik. Die liggen in en rond de stad, op secundaire wegen. Op snelwegen verbruik je procentueel gezien veel meer. De bouw van de LiveWire verraadt het al: dit is geen kilometervreter, eerder een veelzijdige motor met een hoge fun factor. Precies wat het moet zijn.

Waar lag die fun dan?

Sarasyn: Wat mij betreft in het gemak waarmee alles gebeurt. Je moet weten dat hij rijklaar maar 9 kg meer weegt dan bijvoorbeeld de nieuwe Kawasaki ZX4-RR. En hij is bijzonder smal. De laatste keer dat ik zoiets smal tussen de benen had, moet geweest zijn voor de puberteit zijn intrede deed. Op dat vlak is het net een 125. Maar niet qua prestaties natuurlijk. 263 Nm, daar kun je al eens een sprintje mee winnen.

Wheelietje meegepikt?

Sarasyn: Bwaah, ik kan niet ontkennen dat nu en dan het voorwiel even ging zweven. Er is ook helemaal geen kunst aan. En al zeker niet als je naar de custom modus gaat. In ‘Sport’ stand heb je 80 procent van het vermogen ter beschikking. Maar in de Custom modus, kun je daar nog 20 procent aan toevoegen. Op volle kracht is dit ding bepaald indrukwekkend.

Aanrader dus?

Sarasyn: Ik vind van wel, maar net zoals een sportmotor niet voor iedereen geschikt is, zal ook de Del Mar geen spek voor ieders bek zijn. Wie voor een Level 2 charger kiest (aan een laadpaal dus) zal op 1u18 minuten van 20 procent naar 80 procent gaan. Dat is meer dan aanvaardbaar. Wij hadden na de test nog 35 procent ter beschikking. En de schatting was dat we daarmee nog 35 km ver kwamen. Dat heeft alles te zien met de rijstijl tijdens de test en tijdens de fotoshoots. We zijn er best stevig tegenaan gegaan. LiveWire geeft een actieradius van 138 km bij gemengd gebruik op en dat zal wel kloppen. Wie het samenspel tussen laden en rijden genegen is, zal in de LiveWire Del Mar een geknipte partner vinden. Een goed afgewerkte, sterk presterende fun bike met een gebruiksvriendelijkheid zoals je ze maar zelden tegenkomt.

Is ie betaalbaar?

Sarasyn: 18.490 euro is nu niet echt een koopje, maar hiermee komt de Del Mar wel in een totaal andere prijsklasse dan de LiveWire 1 en is ie bereikbaar voor een breder publiek. Vanaf 25 oktober kun je’m bestellen. Voorlopig enkel in Nederland weliswaar.

Thierry Sarasyn
Thierry Sarasyn
Thierry Sarasyn is al jarenlang actief in de motorbranche als journalist in België. Hij is vooral bekend als oprichter van de online site motornieuws.be en hoofdredacteur van Motor Magazine België.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen