maandag 13 mei 2024

2024 Suzuki GSX-S 1000 GX: Innovatie met semi-actieve vering

Suzuki heeft zijn eerste crossover model, de 2024 Suzuki GSX-S 1000 GX, onthuld tijdens de show in Milaan. Wat deze nieuwe motorfiets zo bijzonder maakt, is dat het de eerste Suzuki is die is uitgerust met semi-actieve vering.

Het meest opvallende kenmerk van de Suzuki GSX-S 1000 GX is de semi-actieve vering. Zowel de voor- als achtervering passen zich automatisch aan op basis van rijomstandigheden en belading. Dit wordt mogelijk gemaakt door hardware en software van Showa. De voorvork wordt ondersteund om te voorkomen dat deze inzakt tijdens het remmen. Daarnaast kun je handmatig de veervoorspanning van de voorvork instellen onderaan de vork. Met behulp van het dashboard kun je ook compressie en rebound instellingen aanpassen in drie verschillende niveaus.

Naast het indrukwekkende veersysteem maakt de GX gebruik van een hellingsgevoelig stabiliteitssysteem, wat hem samen met de V-Strom 1050 DE tot het tweede model van Suzuki maakt dat dit systeem heeft.

Een ander interessant aspect is het aanpassingsvermogen van het achterveersysteem op basis van beladingsomstandigheden. Je kunt kiezen uit drie voorgeprogrammeerde instellingen vergelijkbaar met die van de Kawasaki Versys 1000 SE.

Hoewel Suzuki nog geen informatie heeft vrijgegeven over veerwegen, weten we wel dat de bodemvrijheid van de GX 15 millimeter hoger ligt dan die van de GT. Dit doet vermoeden dat er langere veerelementen zijn gebruikt. Opvallend genoeg is de wiel- en bandencombinatie hetzelfde gebleven, met 120/70ZR17 voor en 190/55ZR17 achter.

De Suzuki GSX-S 1000 GX heeft een vloeistofgekoelde viercilinder-in-lijn motor van 1000 cc, afkomstig van de GSX-R uit 2005. Met Euro 5+-conforme specificaties levert deze motor een vermogen van 152 pk (112 kW) bij 11.000 tpm en een koppel van 106 Nm bij 9.250 tpm.

Ondanks zijn grotere omvang en extra uitrusting is de nieuwe GX zes kilogram lichter dan de GSX-S 1000 GT, met een gewicht van slechts 232 kilogram. Het front van de GX heeft dezelfde lensvormige koplamp als andere modellen in de GSX-familie, maar vertoont ook gelijkenissen met de scherpe koplamp van de Yamaha Tracer 9, waardoor het uiterlijk slanker oogt. De achterkant is overgenomen van de GT, inclusief geïntegreerde kofferdragers.

EICMA 2023 nieuws: dit is de 2024 Suzuki GSX-8R

Suzuki heeft nog geen prijzen bekendgemaakt voor deze nieuwe crossover, evenals informatie over beschikbaarheid bij dealers. Wel hebben ze al drie kleuropties aangekondigd: Metallic Triton Blue, Glass Sparkl Black en Pearl Mat Shadow Green.

Kortom, met zijn semi-actieve vering, krachtige motor en slanke uitstraling is de Suzuki GSX-S 1000 GX een baanbrekende crossover. Ondanks het gebrek aan informatie over prijzen en beschikbaarheid, biedt Suzuki rijders een breed scala aan kleuropties om uit te kiezen.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen