dinsdag 16 juli 2024

5 leuke weetjes over motorrijden door Marokko

Motorrijden door Marokko is prachtig. Het landschap is zeer divers en de lokale bevolking is er vriendelijk. Achter iedere bocht, zandduin of eeuwenoude stad ligt de volgende verrassing. Je kunt het zelf ervaren. Op 31 maart geven we een droomreis naar Marokko met Edelweiss Bike Travel weg t.w.v. €5.380,-. Kans maken? Lees hier alles over de winactie en meld je aan!

Wist jij dit al over Marokko?

1. Thee weigeren wordt gezien als onbeleefd

Bijna overal in Marokko krijg je thee aangeboden als je bij lokale bevolking van je motor stapt. Het weigeren van deze thee wordt gezien als een belediging. Bereid je dus voor op aardig wat thee drinken.

Wat opvalt tijdens het inschenken van de thee, is dat men deze inschenkt vanaf flinke hoogte. Dit doet men niet zomaar. Het hoog geschenken van thee zorgt ervoor dat de thee gemixt wordt met de suiker. Ook komt er meer lucht bij, wat de smaak van de thee sterker maakt.

Ten slotte koelt de thee hierdoor iets af, waardoor deze sneller drinkbaar is. Het wordt tevens als onbeleefd gezien om de thee te blazen om deze af te koelen. Thee drinken in Marokko vergt dus wat geduld! In de tussentijd kun jij bijkomen van je waanzinnige motorrit door de eindeloze Marokkaanse zandduinen, de kloven met hun haarspeldbochten of door de bergen met hun besneeuwde toppen.

2. Katten zijn heilig

Overal in Marokko kom je katten tegen. De relatie die de Marokkaanse bevolking heeft met katten is anders dan die in Nederland.

Katten maken in Marokko een deel uit van het straatleven. Men laat ze met rust en accepteert – overwegend – dat ze letterlijk overal een dutje doen. Vanuit de Islamitische overtuiging worden katten ook gepreferreerd. Ze beperken het aantal knaagdieren in de stad en werden in teksten van de profeet aangeduid als ‘reine dieren’, in tegenstelling tot honden. 

Plof je na een lange dag motorrijden door het prachtige Marokkaanse landschap neer op een terras in het centrum van een stadje? Check je stoel dan even.. Voor je het weet ga je bovenop een kat zitten.

3. Pak een (dak)terrasje

Het hebben van een tuin is in Marokko niet zo gewoon als hier in Nederland. Het hebben van een dakterras is daarentegen veel gebruikelijker. Je komt ze dus ook regelmatig tegen. Geen straf, want ze geven een geweldig uitzicht over de medina, het omringende landschap of de zonsondergang. Een perfecte plek om tot rust te komen na een dag lang motorrijden.

4. De wegen zijn goed onderhouden

Als je aan Marokko denkt, denk je misschien snel aan zandpaden. Maar vergis je niet. Het wegennet in Marokko wordt vrij goed onderhouden, dus ook op asfalt is het goed motorrijden. 

De grote steden worden met elkaar verbonden door tolwegen, waar je veilig een stuk van een route kan afsnijden als de route uitloopt. Verder zijn het veel eenbaanswegen, die eigenlijk ook het leukst zijn om te rijden.

Kleine tip; kom je een verdwaalde rotonde tegen in Marokko? Dan heeft verkeer van rechts hier voorrang. Ga er dus niet vanuit dat je op de motor voorrang krijgt als je op de rotonde rijdt, zoals je dat in Nederland zou hebben.

5. De bevolking is zeer gastvrij

‘Mi casa es su casa.’ Ondanks dat Spaans met name in het noorden van Marokko wordt gesproken – bijvoorbeeld in de blauwe stad Chefchaouen – lijkt deze leus door het gehele land te zijn geadopteerd. Als je met de motor Marrakech verlaat en door het land reist, zul je merken hoe gastvrij en vriendelijk de Marokkaanse bevolking is. Men biedt je graag een kop thee of diner aan.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen