dinsdag 16 juli 2024

5 tips voor een buitenlandse vakantie met de motor

Met de motor op vakantie gaan, biedt je de ultieme vrijheid. Je kunt gaan en staan waar je wilt en natuurlijk langs de mooiste routes rijden. In Nederland weet je waar je aan toe bent, maar ga je naar het buitenland? Dan is er een aantal belangrijke zaken om op te letten. Met deze vijf tips ga jij veilig en goed voorbereid de weg op deze (na)zomer.

Tip 1: zorg dat je de verkeersregels kent

In het buitenland moeten bestuurders zich vaak aan andere verkeersregels houden dan in Nederland. Zo gelden in sommige landen bijvoorbeeld andere richtlijnen voor rijden langs files en spullen die je onderweg altijd bij je moet hebben. Ook zijn er andere maximumsnelheden waar je je aan moet houden. Zorg er daarom voor dat je de verkeersregels in het buitenland kent voordat je op pad gaat.

Op de website van motorrijdersvereniging KNMV vind je de verkeersregels per land. Of gebruik hier de app Going Abroad voor. Deze is ontwikkeld door de Europese Commissie en hierin staan de belangrijkste richtlijnen van Europese Unie landen.

Tip 2: vergeet je groene kaart niet

In Nederland heb je geen groene kaart nodig. Dit is een internationaal verzekeringsbewijs waarmee je in het buitenland kunt aantonen dat je motor verzekerd is. In sommige landen moet je deze kaart wel bij je dragen. Soms is zelfs alleen de papieren groene kaart geldig. Heb je nog geen motorverzekering: check alle info, zodat je motor goed verzekerd is en je niet tegen problemen aanloopt. 

Het is verstandig om altijd de groene kaart op papier mee te nemen naar het buitenland. Zo kun je hem overal laten zien, als het nodig blijkt. Als je geen groene kaart hebt, kun je deze aanvragen bij je verzekeraar. Daarnaast is het, ook al ben je op motorvakantie waarschijnlijk al heel uitgebreid bepakt, alsnog slim van tevoren je reisverzekering te checken. Dan ben je op reis beschermd tegen schade of diefstal van je kostbare spullen.

Tip 3: denk aan je tolvignet in Oostenrijk en Zwitserland

Voert jouw rit je door Oostenrijk of Zwitserland? Dan heb je net als automobilisten een tolvignet nodig om hier te mogen rijden. Het vignet is zowel bij de ANWB als aan de grens van deze landen te koop. Het is handig om hem al van tevoren aan te schaffen, zodat je meteen de grens over kunt en niet lang hoeft te wachten.

Tip 4: draag beschermende kleding

Op de motor ben je kwetsbaar in het verkeer. Draag daarom altijd beschermende kleding, ook als het warm weer is. Zorg ervoor dat je kleding goed ventileert, zodat je het niet te heet krijgt. Draag daarnaast dichte schoenen of laarzen en handschoenen. En niet onbelangrijk: kies voor een waterdicht pak. Je kunt namelijk altijd worden overvallen door een fikse regenbui.

Een goed pak is natuurlijk belangrijk voor je eigen veiligheid en eigenlijk vrijwel onmisbaar. In sommige gevallen krijg je eventuele schade namelijk niet vergoed als je geen beschermend motorpak droeg.

Tip 5: houd de tank gevuld

Tank op tijd in het buitenland. Het kan soms lang duren voordat je weer een tankstation tegenkomt en je wilt natuurlijk niet onderweg zonder benzine komen te staan. Het is daarnaast slim te checken in welke landen goedkoop tanken een optie is als je door veel verschillende landen reist. De prijzen variëren soms nogal van land tot land.

Houd er ten slotte ook rekening mee dat je niet in elk land bij het tankstation kunt pinnen. Neem daarom altijd contant geld mee. Zo kom je niet voor lastige situaties te staan aan de pomp.

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door de reisverzekeringen van Independer

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen