13 C
Nederland
dinsdag 28 juni 2022

Aalt Toersen op recordkoers

Nog zo’n zeven maanden en dan gaat Aalt Toersen, na een jaar uitstel, eindelijk echt het snelheidsrecord 50cc aanvallen. Plaats van handeling is ironisch genoeg het Amerikaanse Bonneville. Ironisch omdat uitgerekend de Amerikaan John Buddenbaum in 2008 het record van Jan Huberts, en dus van Nederland, afnam door gemiddeld 233 kilometer per uur te rijden. Met een 50cc! Huberts klokte in 1981 overigens 224 kilometer per uur. Vier jaar daarvoor was Henk van Kessel de eerste die een recordpoging deed (222 km/u). 

De afgelopen maanden is er door Team Groene Tulp hard gewerkt om de 50cc-raketmotor op scherp te zetten, zoals Maarten Fijlstra – samen met Toersen en Gerrit Tuenter verantwoordelijk voor de techniek – ons telefonisch laat weten. “De kooi is volledig nieuw ontworpen en bestaat nu uit buizen van 38 mm. De oude versie was door een reglementswijziging helaas te dun. We hebben de kooi meteen 80 mm ruimer gemaakt omdat dit veiliger is.” 

Ook rijtechnisch heeft de ‘raket’ een aantal forse aanpassingen gekregen. Fijlstra: “We hebben gekozen voor een monoveer aan de achterzijde en aan de voorkant voor een dubbele parallelle swingarm, van aluminium 7075 met 16 naaldlagers gelagerd!” Het mag dus duidelijk zijn; het is een meer dan serieus en meer dan technisch hoogstaand project aan het worden.

Als alles volgens planning blijft gaan, wordt er dit voorjaar een poging gedaan om een record te vestigen met (KNMV-)erkenning. Waar die poging gaat plaatsvinden is nog niet bekend. Het enige dat vaststaat is dat het in Nederland zal zijn. In mei moet het materiaal vervolgens al op transport. 

Enthousiast geworden? Denk dan eens aan de Club van 50 of de Club van 100. Je maakt dan deel uit van het project en je krijgt daarom een officieel certificaat. Bovendien ontvang je als eerste het laatste nieuws, komt je naam op www.groene-tulp.nl te staan en maak je kans op het winnen van het officiële schaalmodel van de Groene Tulp. Maar het belangrijkste is misschien wel dat je mag mee feesten als het record daadwerkelijk verbroken wordt. 

Binnenkort meer over dit bijzondere project in MOTOR Magazine of op MOTOR.nl. In onderstaand klikbaar fotoalbum kun je nu al meer zien. Let vooral er op hoe weinig ruimte Aalt heeft, ondanks de brede kooi…

 

[justified_image_grid ids=19052,19053,19054,19055,19056,19057,19058,19059,19060,19061]

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen