Aangepaste ZX-10R aanstaande

Wat het hele WK Superbike-paddock al maanden wist en wat door het Kawasaki Racing Team amper nog tegengesproken werd, is eindelijk bevestigd. Kawasaki komt met een aangepaste Ninja ZX-10R, geïnspireerd op de versie waarmee Jonathan Rea dit jaar in het SBK de rest kansloos laat. Volgens Kawasaki zullen veel updates afkomstig zijn van het succesvolle Kawasaki Racing Team. Niet zo vreemd, want met Tom Sykes wonnen ze de titel in 2013 en waren ze heel dichtbij in 2012 en 2014. Over een goede week wordt bovendien Rea met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de nieuwe wereldkampioen. 

Volgens Kawasaki gaat het vooral om wijzigingen aan de stroomlijn, de vering en remmen. Projectleider Yoshimoto Matsuda daarover: “Het is inderdaad niet een volkomen nieuw ontwikkeld model. Bij de 2016-versie hebben we de focus vooral gelegd op maximale performance en nog verder doorontwikkelde technologieën. En we zijn trots op het resultaat. De nieuwe Kawasaki Ninja ZX-10R biedt een grote stap voorwaarts qua handling en performance. Daarnaast is het de perfecte basis om de rijder met de meest geavanceerde technische middelen te ondersteunen en diverse andere innovaties te introduceren.”

Hoewel het zeker voor Japanse begrippen erg helder is, blijft één vraag over: wat gaat er met het blok gebeuren? Doordat het WK Superbike-reglement tegenwoordig veel meer gericht is op het homologatiemodel, hebben onder andere Ducati, MV Agusta, Yamaha en Aprilia een speciaal homologatiemodel op de markt gezet. Dit omdat onder andere de zuigers en kleppen en veel andere onderdelen uit het blok standaard moeten blijven terwijl drijfstanden niet meer lichter gemaakt mogen worden. Met een aangepast homologatiemodel kun je dus heel veel voordeel pakken in het SBK! De 2016 ZX-10R lijkt vooralsnog niet zo’n speciale SBK-fiets te gaan worden. Iets dat vooral Sykes als teleurstellend zal ervaren, aangezien hij de grootste problemen heeft met het nieuwe reglement. 

Maar laten we vooral niet te vroeg oordelen. Meer informatie over de 2016 Kawasaki Ninja ZX-10R volgt namelijk op 8 oktober. We wachten in spanning af. 

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?