Aantal motorexamens gestegen

In 2011 zijn er meer motorexamens afgenomen dan in 2010. Voor het eerste examen voertuigbeheersing (AVB) gingen het afgelopen jaar, herexamens meegeteld, in totaal 33.525 mensen op. Dit betekent een stijging van 16 procent ten opzichte van 2010, toen 28.875 personen afreden voor het AVB. Dat blijkt uit voorlopige jaarcijfers van het CBR, waar de KNMV over schrijft. Het gemiddelde slagingspercentage voor het AVB-examen bedraagt 86,86 procent.

De stijging zet ook door in het tweede examen, algemene verkeersdeelneming (AVD). Het totaal aantal examens AVD, inclusief de herkansingen, steeg in 2011 met 11 procent ten op zichten van 2010. Vorig jaar gingen 35.972 mensen op voor het tweede en laatste praktijkexamen voor het motorrijbewijs, in 2010 waren dat er 32.388. Het gemiddelde slagingspercentrage over de vier kwartalen bedraagt 73,8 procent.

Voor het laatste kwartaal van 2012 verwacht het exameninstituut extra aanvragen, vanwege de derde Europese Rijbewijsrichtlijn. Die brengt met zich mee dat motorkandidaten onder de 24 jaar vanaf 19 januari 2013 alleen door meerdere examens af te leggen op een zwa(arde)re motor kunnen gaan rijden. Het CBR verwacht daarom eind 2012 extra belangstelling van motorliefhebbers voor de AVB- en AVD-examens.

Foto: ANP

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.