zondag 10 december 2023

Aantal verkeersdoden opnieuw gedaald

Het aantal dodelijke slachtoffers van een verkeersongeval onder motorrijders is in 2011 opnieuw gedaald. Dit blijkt uit de cijfers over verkeersdoden die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag heeft gepresenteerd. De afgelopen jaren laten een dalende trend zien. Zo waren er in 2004 nog 91 slachtoffers. In 2010 was het aantal dodelijke slachtoffers onder motorrijders 63. In 2011 is dit aantal verder gedaald naar 52 slachtoffers.

Patrice Assendelft, directeur van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV), geeft een reactie op de gepresenteerde cijfers: “Het is op zich goed nieuws dat ook dit jaar het aantal dodelijke slachtoffers onder motorrijders weer is gedaald. Toch is ieder slachtoffer er één te veel.”

Als belangenvereniging zet de KNMV zich in om de verkeersveiligheid van motorrijders te vergroten. Patrice Assendelft zegt hierover: “De cijfers van het CBS laten zien dat we op de goede weg zijn. Deze daling motiveert ons dan ook om door te gaan. Het is daarnaast van belang dat de verkeersveiligheid van motorrijders onder de aandacht blijft van beleidsmakers, automobilisten en motorrijders zelf”.

Hierbij verwijst hij naar het Strategisch Plan Verkeersveiligheid van het ministerie van Infrastructuur en Milieu waarin motorrijders als kwetsbare verkeersdeelnemers worden aangemerkt. “Verkeersveiligheid staat gelukkig hoog op de agenda van de minister. Zo wil zij het aantal verkeersslachtoffers onder motorrijders de komende jaren verder naar beneden te brengen.”

Volgens Patrice Assendelft gaat het bij de meeste ongevallen om een voorrangsconflict waarbij vooral het kijkgedrag van de motorrijder zelf, maar ook die van de automobilist een belangrijke rol speelt.

Foto: ANP

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen