13 C
Nederland
zaterdag 13 augustus 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

ABS vanaf 2016 verplicht

Het is officieel, vanaf 2016 moeten nieuwe motorfietsen voorzien zijn van ABS. Voor de goede orde, het gaat om alle tweewielers. Dus ja, ook superbikes en offroads. “Het rijden met motorfietsen is vanaf vandaag weer een stukje veiliger geworden”, aldus CDA Europarlementariër Wim van de Camp naar aanleiding van de stemming over zijn rapport 'Goedkeuring van en het markttoezicht op twee- of driewielige voertuigen en vierwielers (L-voertuigen)'. Dit rapport bepaalt met welke voorwaarden fabrikanten rekening moeten houden voor toelating van hun voertuigen regelt dus onder andere de ABS-verplichting.

Van de Camp: "Zeventien procent van de verkeersslachtoffers zijn motorrijders, bromfietsers en scooterrijders, terwijl zij maar twee procent uitmaken van alle weggebruikers. Vooral jonge mensen, voor wie het risico nu flink verminderd wordt. Ook het illegaal opvoeren wordt in dit rapport namelijk aangepakt."

Maar niet alleen op het gebied van veiligheid gaat veel veranderen, dat geldt ook voor de uitstoot van de eerder genoemde L-voertuigen. “De uitstoot van deze voertuigen is vaak disproportioneel hoog. Een duidelijk signaal voor schonere motoren is passend. De euro 4-norm moet vanaf 2016 behaald worden. Vanzelfsprekend zal dit ook ten goede komen van de duurzaamheid. Ook de voorgestelde invoering van OBD-systemen ('On-Board Diagnostics') zal hieraan bijdragen.”

Van de Camp: "Innovatieve en technisch moderne twee-, drie- of lichte vierwielige voertuigen zullen de stedelijke mobiliteit vergroten, omdat ze minder plaats innemen, minder energie verbruiken en minder uitstoot veroorzaken." Tevens vindt de Europarlementariër dat iedereen toegang moet hebben tot RMI (reparatie- en onderhoudsinformatie).

De volgende stap is informeel overleg (triloog) met de Raad en de Europese Commissie. Het wetgevingsproces zal worden afgesloten met een plenaire stemming in Straatsburg in het voorjaar van 2012.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen