ABS vanaf 2016 verplicht

Het is officieel, vanaf 2016 moeten nieuwe motorfietsen voorzien zijn van ABS. Voor de goede orde, het gaat om alle tweewielers. Dus ja, ook superbikes en offroads. “Het rijden met motorfietsen is vanaf vandaag weer een stukje veiliger geworden”, aldus CDA Europarlementariër Wim van de Camp naar aanleiding van de stemming over zijn rapport 'Goedkeuring van en het markttoezicht op twee- of driewielige voertuigen en vierwielers (L-voertuigen)'. Dit rapport bepaalt met welke voorwaarden fabrikanten rekening moeten houden voor toelating van hun voertuigen regelt dus onder andere de ABS-verplichting.

Van de Camp: "Zeventien procent van de verkeersslachtoffers zijn motorrijders, bromfietsers en scooterrijders, terwijl zij maar twee procent uitmaken van alle weggebruikers. Vooral jonge mensen, voor wie het risico nu flink verminderd wordt. Ook het illegaal opvoeren wordt in dit rapport namelijk aangepakt."

Maar niet alleen op het gebied van veiligheid gaat veel veranderen, dat geldt ook voor de uitstoot van de eerder genoemde L-voertuigen. “De uitstoot van deze voertuigen is vaak disproportioneel hoog. Een duidelijk signaal voor schonere motoren is passend. De euro 4-norm moet vanaf 2016 behaald worden. Vanzelfsprekend zal dit ook ten goede komen van de duurzaamheid. Ook de voorgestelde invoering van OBD-systemen ('On-Board Diagnostics') zal hieraan bijdragen.”

Van de Camp: "Innovatieve en technisch moderne twee-, drie- of lichte vierwielige voertuigen zullen de stedelijke mobiliteit vergroten, omdat ze minder plaats innemen, minder energie verbruiken en minder uitstoot veroorzaken." Tevens vindt de Europarlementariër dat iedereen toegang moet hebben tot RMI (reparatie- en onderhoudsinformatie).

De volgende stap is informeel overleg (triloog) met de Raad en de Europese Commissie. Het wetgevingsproces zal worden afgesloten met een plenaire stemming in Straatsburg in het voorjaar van 2012.

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.