13 C
Nederland
zondag 29 mei 2022

Afscheid van Yamaha Classic Racing Team

De Historic Grand Prix Zandvoort blijft dit jaar niet alleen beperkt tot indrukwekkende auto’s uit de racegeschiedenis. In het weekend van 30 augustus tot en met 1 september biedt het Yamaha Classic Racing Team een bijzonder overzicht van enkele decennia motorsportsuccessen van het Japanse merk. Het zal tevens de laatste keer zijn dat de circa 21 motoren tellende collectie van het Yamaha Classic Racing Team in actie komt.

Het Yamaha Classic Racing Team verwacht met ongeveer twintig racemotoren acte de présence te geven tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort. De twee- en viertakt motoren bieden een overzicht vanaf de jaren ’60 tot 2000, variërend van 125 cc tot 750 cc. Niemand minder dan 15-voudig wereldkampioen Giacomo Agostini zal op Circuit Park Zandvoort zijn opwachting maken. De Italiaanse legende won in 1974 (350 cc) en 1975 (500 cc) een wereldtitel met Yamaha.

Phil Read schreef acht wereldtitels op zijn naam, waaronder vijf met Yamaha. Read behoort dit jaar tot de vaste coureurs van het YCRT, samen met Steve Baker (in 1977 wereldkampioen Formule 750 met Yamaha – foto) en Jos Schurgers. De Nederlander eindigde twee keer als derde in een WK en won in 1973 de Grand Prix van België (125 cc).

Dieter Braun, die met Yamaha in 1973 de wereldtitel 250 cc veiligstelde, komt ook met helm en raceoverall naar Circuit Park Zandvoort. Datzelfde geldt voor Marcel Ankoné, tweevoudig Nederlands kampioen in de jaren ’70, en Mario van Rooijen. Mario begon als motorcrosscoureur en bouwde vervolgens een lange staat van dienst op als monteur in de wegracesport en bij het YCRT.

Meer informatie: www.historicgrandprix.nl

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen