woensdag 27 september 2023

Afsluiting Lekdijk: gezellig met zijn allen naar de rechtbank?

In maart verloor de gemeente Lingewaard in een rechtszaak over een motorverbod op dijkwegen. Maar dat hield de gemeente Lopik niet tegen een andere dijkweg af te sluiten. De door MAG en KNMV tegen deze gemeente aangespannen rechtzaak dient nu op maandag 3 december. We nodigen motorrijders graag uit daarbij aanwezig te zijn.

Op 14 maart dit jaar oordeelde de rechtbank in Arnhem dat de gemeente Lingewaard zonder enige objectieve onderbouwing besloten had om motorrijders van de dijken af te houden. Geen verbod dus, en kort daarna besloot gemeente Lingewaard geen hoger beroep aan te tekenen. Verbazingwekkend genoeg werd in dezelfde periode de Lekdijk bij Lopik voor motorrijders afgesloten. Een protestrit volgde en petit comité: in de vrieskou werd een kleine toer over de dijk gereden, waarbij overigens bleek dat de borden nog niet geplaatst waren. Dat gebeurde uiteraard later wel. Gesprekken met de gemeente Lopik hadden niet het gewenste resultaat; zelfs de uitspraak in de zaak rond Lingewaard woog blijkbaar niet mee.

Maar misschien jouw aanwezigheid wel. De MAG heeft haar vrijwilligers en andere motorrijders opgeroepen om op 3 december naar Utrecht te komen.

Bij deze dus ook voor jou de uitnodiging om bij de zitting aanwezig te zijn. Kun je niet komen? Dan houden we je uiteraard op de hoogte. De zitting wordt gehouden op maandag 3 december – 09:00 in de Rechtbank Midden-Nederland. Adres: Vrouwe Justitiaplein 1 3511 EX Utrecht.

Nadere informatie

• Tijdens de zitting komen vooral de advocaten van de partijen aan het woord. De gemeente, MAG en KNMV krijgen de gelegenheid om iets toe te voegen.
• Voor het maken van filmopnames moet toestemming gevraagd worden via midden- nederland@rechtspraak.nl of 088 – 361 1788.
• Het betwiste verkeersbesluit werd op 16 februari 2018 gepubliceerd in de Staatscourant met kenmerk: 03311472/0331517359. Het gaat om een besluit tot het instellen van een geslotenverklaring voor motorfietsen op de Lekdijk West, vanaf de grens met de gemeente Krimpenerwaard tot de kruising met de Zijdeweg-Zuid gedurende de weekenden (vrijdag 18.00 uur tot en met maandag 07.00 uur) in de periode van 1 maart tot en met 31 oktober door plaatsing van bord C11 met de onderborden “1 maart t/m 31 oktober” en “vrijdag 18.00 t/m maandag 07.00 uur”.

Parkeren

Rondom het gerechtsgebouw in Utrecht is over het algemeen voldoende parkeergelegenheid (betaald). De dichtstbijzijnde parkeergarage is te vinden op Springweg 83, 3510 VK Utrecht.

Bart Verhoeven
Bart Verhoeven
Bart Verhoeven is al jarenlang actief in de motorbranche als redacteur, presentator en videoproducent. Voor merken als MotorXperience, Motorklik, Promotor, MOTO73 en nu Motor.nl.

5 Reacties

  1. En: Hoe zit het met woon werk verkeer en ander woonverkeer dat over de Lekdijk moet om thuis te komen.

    • Goeie vraag Fred. Als je inderdaad bestemmingsverkeer bent op de motor zou dit toch moeten kunnen ongeacht een verbod voor motorfietsen.

  2. Mensen, kom op, respecteer dit verbod. Als bewoner aan de Lekdijk én gepassioneerd motorrijder sta ik beslist NIET achter deze actie. Het is gewoon veel te druk op de dijk in het weekend met mooi weer in het zomerseizoen. Er zijn genoeg mooie weggetjes die wel toegankelijk zijn in het weekend. Ga gewoon doordeweeks of in de avond over de dijk toeren. Voor jezelf ook veel fijner.

    • Ik ben het volledig eens met Bart: soms moet je niet je ‘rechten’ willen afdwingen, maar moet je jezelf de vraag stellen hoe we het samen zo prettig mogelijk maken. Op mooie zondagen struikel je over de fietsers en wandelaars. Dan moet je daar als motorrijder niet willen zijn …

    • Bart, eens, maar de stelling van Oscar werkt ook omgekeerd. Waarom zou je per se één groep verbieden? Waarom niet ook de (soms) zeer asociale wielrenners. Die maken misschien minder herrie, maar qua drukte en gevaar leveren ze vaak net zo’n probleem op. Samen oplossen en sociaal naar elkaar toe lijkt me de stelling. Een verbod op één soort gebruiker of afdwingen van de rechten lijkt me beide niet de weg. Ik zou als motorrijder uberhaupt niet op zo’n drukke dijk willen rijden. Is gewoon niet leuk.

Reacties zijn gesloten.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen

MIS NIETS MEER
SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF
Krijg als eerste alle nieuwsupdates en exclusieve artikelen direct in je inbox..
INSCHRIJVEN
Probeer het maar, je kunt altijd opzeggen onderaan een mailing.
close-link
KRIJG ALS EERSTE ALLE NIEUWSUPDATES. SCHRIJF JE NU IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF.
INSCHRIJVEN
close-image