‘Agenten moeten meer gaan staande houden’

De pakkans voor verkeersovertreders is tegenwoordig erg klein en daardoor raken agenten hun gezag kwijt; dat constateert de politie zelf. ‘Vroeger schreven agenten per persoon jaarlijks zo’n honderd bekeuringen uit. Dat zijn er nu nog maar vijftien’, zo zegt Egbert-Jan van Hasselt in politievakblad Blauw.

Van Hasselt is de landelijk projectleider Infrastructuur van de Nationale Politie en we mogen zijn woorden serieus nemen, want hij geldt als de belangrijkste adviseur van de politieleiding op het gebied van verkeerszaken.

Hoewel de boetes tegenwoordig torenhoog zijn, wordt er volgens hem dus te weinig bekeurd. ‘De politie corrigeert te weinig misdragingen in het verkeer. Verkeersdeelnemers zien dat de politie negen van de tien keer overtredingen tolereert. Dat kan niet’, zo vertelt hij verder in het politievakblad. ‘Agenten moeten meer gaan staande houden. Zo krijgen we weer gezag en geloofwaardigheid terug.’

De woorden van Van Hasselt worden onderstreept door de cijfers; in 2007 werden nog 1,5 miljoen mensen staande gehouden door een agent, vorig jaar waren dat er maar 240.000. Ook het Openbaar Ministerie heeft weet van deze cijfers en wil dan ook meer aandacht naar verkeershandhaving. ‘De politie heeft het drukker gekregen met andere taken en dat gaat ten koste van de verkeershandhaving’, zegt OM-woordvoerder Ernst Koelman. ‘Vorig jaar is het aantal verkeersdoden voor het eerst in jaren weer gestegen, een zorgelijke ontwikkeling.’

Foto: ANP

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.