maandag 30 januari 2023

Apple: motortrillingen kunnen iPhone-camera beschadigen

Wacht nog even met het kopen van die iPhone-houder voor je motor. In een nieuw bericht van Apple Support dat we oppikten op MacRumors, waarschuwt de technologiegigant dat trillingen met een hoge amplitude, ‘met name trillingen die worden gegenereerd door krachtige motormotoren’ die via het stuur worden doorgegeven, de camera’s van iPhones kunnen beschadigen. Zoals de publicatie opmerkt, kan die schade blijvend zijn. Een eenvoudige Google-zoekopdracht levert de afgelopen jaren berichten op van gebruikers van wie de camera’s werden geruïneerd nadat ze hun iPhone op hun motor hadden gemonteerd, meestal om hem te kunnen gebruiken voor navigatie.

Langdurige trillingen

Hoewel Apple niet heeft gezegd waarom het nu een waarschuwing afgeeft, heeft het wel uitgelegd waarom het bevestigen van de iPhone op een motorfiets de camera kan vernielen. Volgens het bedrijf kunnen de functies optische beeldstabilisatie (OIS) en gesloten-lus autofocus (AF) van de camera worden beschadigd door langdurige blootstelling aan trillingen van grote amplitude.

Honda CBR 1000RR-R; een SP2 op komst?

Vanaf iPhone 7

De OIS van een camera zorgt ervoor dat de gyroscoop van een toestel bewegingen kan waarnemen. De gyroscoop verandert op zijn beurt zijn hoek en de lens beweegt mee om onscherpte te voorkomen wanneer je per ongeluk beweegt terwijl je een foto neemt.
Bij AF met gesloten lus meten de magnetische sensoren in de telefoon de trillingen om de beweging te compenseren, zodat de lens nauwkeurig kan worden gepositioneerd. Sinds iPhone 7 zijn alle modellen uitgerust met beide functies.

TomTom of Garmin

Apple zegt dan ook dat het niet aan te raden is iPhones te bevestigen aan motorfietsen met een hoog vermogen of een groot volume. Voor bromfietsen en scooters kun je een trillingsdempende houder kopen om het risico op schade te verkleinen – of gewoon een TomTom of Garmin gebruiken van een paar honderd euro. Da’s altijd nog goedkoper dan een iPhone van 800 euro of meer.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen