Apple: motortrillingen kunnen iPhone-camera beschadigen

Wacht nog even met het kopen van die iPhone-houder voor je motor. In een nieuw bericht van Apple Support dat we oppikten op MacRumors, waarschuwt de technologiegigant dat trillingen met een hoge amplitude, ‘met name trillingen die worden gegenereerd door krachtige motormotoren’ die via het stuur worden doorgegeven, de camera’s van iPhones kunnen beschadigen. Zoals de publicatie opmerkt, kan die schade blijvend zijn. Een eenvoudige Google-zoekopdracht levert de afgelopen jaren berichten op van gebruikers van wie de camera’s werden geruïneerd nadat ze hun iPhone op hun motor hadden gemonteerd, meestal om hem te kunnen gebruiken voor navigatie.

Langdurige trillingen

Hoewel Apple niet heeft gezegd waarom het nu een waarschuwing afgeeft, heeft het wel uitgelegd waarom het bevestigen van de iPhone op een motorfiets de camera kan vernielen. Volgens het bedrijf kunnen de functies optische beeldstabilisatie (OIS) en gesloten-lus autofocus (AF) van de camera worden beschadigd door langdurige blootstelling aan trillingen van grote amplitude.

Honda CBR 1000RR-R; een SP2 op komst?

Vanaf iPhone 7

De OIS van een camera zorgt ervoor dat de gyroscoop van een toestel bewegingen kan waarnemen. De gyroscoop verandert op zijn beurt zijn hoek en de lens beweegt mee om onscherpte te voorkomen wanneer je per ongeluk beweegt terwijl je een foto neemt.
Bij AF met gesloten lus meten de magnetische sensoren in de telefoon de trillingen om de beweging te compenseren, zodat de lens nauwkeurig kan worden gepositioneerd. Sinds iPhone 7 zijn alle modellen uitgerust met beide functies.

TomTom of Garmin

Apple zegt dan ook dat het niet aan te raden is iPhones te bevestigen aan motorfietsen met een hoog vermogen of een groot volume. Voor bromfietsen en scooters kun je een trillingsdempende houder kopen om het risico op schade te verkleinen – of gewoon een TomTom of Garmin gebruiken van een paar honderd euro. Da’s altijd nog goedkoper dan een iPhone van 800 euro of meer.

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?