Australiërs bouwen elektrische flat tracker

Elektrische fietsen zijn gearriveerd in de motorwereld en ze groeien in marktaandeel van jaar tot jaar. Soms zelfs van maand tot maand. Het gaat om grote en kleine fabrikanten. Van Harley-Davidson en KTM tot Zero en Energica. En dan heb je nog heel kleine bedrijfjes, zoals het Australische Ed Motorcycles, die met een aantal geweldige concepten komen.

De motor in kwestie is de ‘Concept Z’ flat track-racer. Voor degenen die niet weten wat dat is: racen op een vlakke baan. Een sport waarbij je bijna constant bijna haaks op de baan staat. De Concept Z is ontworpen en ontwikkeld door Tony Robers van Ed Motorcycles, en volgt het eeuwenoude adagium van less is more.

Het frame van de motor ligt bloot, met een lang plat trackerzitje, een lage ‘tank’. Het zwaarste deel, de accu’s en de elektromotor, liggen zo laag mogelijk naar het zwaartepunt.

De motor gebruikt de 75-7R motor van Zero, goed voor 70 pk  en 156 Nm koppel. Voor is een set Yamaha YZF-R6 vorken gestoken, de monoshock, van een Honda CR85, houdt het achterwiel op de grond.

De Concept Z is nog steeds under construction en de ontwikkeling gaat door. Het tft-scherm wordt in de composiet tank geplaatst Er zijn plannen om de motor goedgekeurd te krijgen voor de weg. Voorlopig vinden we het gewoon en mooi minimalistisch ontwerp

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Misschien vind je dit ook interessant?