vrijdag 3 februari 2023

Australiërs bouwen elektrische flat tracker

Elektrische fietsen zijn gearriveerd in de motorwereld en ze groeien in marktaandeel van jaar tot jaar. Soms zelfs van maand tot maand. Het gaat om grote en kleine fabrikanten. Van Harley-Davidson en KTM tot Zero en Energica. En dan heb je nog heel kleine bedrijfjes, zoals het Australische Ed Motorcycles, die met een aantal geweldige concepten komen.

De motor in kwestie is de ‘Concept Z’ flat track-racer. Voor degenen die niet weten wat dat is: racen op een vlakke baan. Een sport waarbij je bijna constant bijna haaks op de baan staat. De Concept Z is ontworpen en ontwikkeld door Tony Robers van Ed Motorcycles, en volgt het eeuwenoude adagium van less is more.

Het frame van de motor ligt bloot, met een lang plat trackerzitje, een lage ‘tank’. Het zwaarste deel, de accu’s en de elektromotor, liggen zo laag mogelijk naar het zwaartepunt.

De motor gebruikt de 75-7R motor van Zero, goed voor 70 pk  en 156 Nm koppel. Voor is een set Yamaha YZF-R6 vorken gestoken, de monoshock, van een Honda CR85, houdt het achterwiel op de grond.

De Concept Z is nog steeds under construction en de ontwikkeling gaat door. Het tft-scherm wordt in de composiet tank geplaatst Er zijn plannen om de motor goedgekeurd te krijgen voor de weg. Voorlopig vinden we het gewoon en mooi minimalistisch ontwerp

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen