maandag 24 juni 2024

Barq Rena Max: bezorgscooter uit het Midden-Oosten

De eerste elektrische bestelmotor die speciaal is ontworpen voor gebruik in het Midden-Oosten en Afrika (MEMA) is onthuld. Het designteam werd geleid door een voormalig Jaguar-ontwerper.

Het in Abu Dhabi gevestigde bedrijf voor elektrische mobiliteit Barq, dat gespecialiseerd is in de MENA-regio, heeft in samenwerking met restaurantgroep Americana en bezorgplatform Jahez de nieuwe Barq Rena Max ontwikkeld voor last-mile bezorgingen in de regio. De bezorgscooter is ontworpen door Callum, het adviesbureau dat werd opgericht door voormalig Jaguar-ontwerper Ian Callum.

De Barq Rena Max-elektrische scooter heeft een topsnelheid van 60 km/u en is uitgerust met een elektrische motor van 9 kW die wordt aangedreven door een verwisselbare lithiumbatterij van 5,6 kWh. Dat geeft hem een bereik van maximaal 150 km.

Barq en Callum zeggen dat de Rena Max speciaal is ontwikkeld voor de uitdagingen in de MENA-regio, met speciale aandacht voor de koeling van de accu, een geïsoleerde 79-liter topkoffer om de leveringskwaliteit beter te regelen door temperatuurregeling en een speciaal zadel dat is ontworpen om de warmte tijdens langdurig gebruik te verminderen.

Er zijn ook geperforeerde handgrepen die koel aanvoelen en UV-bestendige carrosseriepanelen om de warmte verder af te voeren. Die panelen zijn ook modulair, zodat ze gemakkelijk kunnen worden vervangen als ze beschadigd raken. Hij rijdt op 13-inch en 14-inch tubeless banden voor betere prestaties op onverharde wegen.

De Barq Rena Max heeft een Ann geïntegreerd 8-inch touchscreen, integratie met Internet of Things (IoT), een elektronisch gestuurd vergrendelingssysteem dat bijhoudt wanneer de box wordt geopend en gesloten, USE-connectiviteit en dagrijverlichting. Het ontwerp zou het mogelijk maken om in de toekomst een duozadel toe te voegen.

Barq-baas Abdallah Abu Sheikh beweert dat de machine ‘de Tesla onder de scooter is’. Hij voegt eraan toe: ‘De mogelijkheden op het gebied van lichte mobiliteit zijn wereldwijd enorm, maar wij willen de eerste stappen zetten met speciaal gebouwde voertuigen voor het Midden-Oosten en Afrika en we hebben de knapste koppen bij elkaar gebracht om dat te doen.’

Yamaha onthult vernieuwde versie van TY-E elektrisch trial-prototype

De productie zal eind 2022 van start gaan op een niet nader genoemde locatie in het Midden-Oosten, met als doel om tegen 2025 50.000 eenheden per jaar te produceren. De Barq Rena Max zal in eerste instantie te koop of te lease worden aangeboden via afleverplatforms en leasemaatschappijen in de VAE, Saoedi-Arabië en Egypte.

Barq biedt in de MENA-regio al een aantal producten aan, waaronder een elektrische fiets voor lokale leveringen en de YAS1-elektrische drone.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen