Benelli 402S: kopie of vleierij?

Imitatie zou de meest oprechte vorm van vleierij zijn. Als dat zo is, moet Ducati zich wel heel erg gestreeld voelen door de Benelli 402S.

Laten we er geen doekjes om winden: Benelli heeft op de ontwerpafdeling in Pesaro gewoon een Ducati XDiavel gekopieerd en die de 402S genoemd. Schaamteloos toch van een merk dat nog niet zolang geleden unieke motoren bouwde als de schitterende Tornado. Dat niemand ze kocht, lag niet aan het ontwerp van Adrian Morton.

Benelli is tegenwoordig in Chinese handen. Daar leek de kopieerwoede wel zo’n beetje uitgeraasd, maar kennelijk valt de drift tot namaak toch moeilijk te beteugelen.

Onderhuids vind je in de Benelli 402S een parallel-twin van 399cc, die goed is voor 39 pk en 35 Nm. De ‘mini XDiavel’ weegt net geen 160 kilo en is behoorlijk luxe uitgerust. USD-voorvork, twee remschijven en vierzuigerremklauwen voor en ABS. Zelfs de achterschokbreker is instelbaar.

Over de prijs weten we niks, maar dat zal wel zo’n Chinese discount prijs zijn. Het is nog maar de vraag of de Benelli ooit naar Europa komt.

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73, Promotor en Classic & Retro. Redacteuren Ad van de Wiel, Jan Kruithof, Eddie de Vries, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.