maandag 30 januari 2023

Beperkt Harley-Davidson activiteiten in India?

Volgens de website ET Auto gaat Harley-Davidson tegen het einde van volgende maand de fabriek in het Indiase Bawal – zuidwestelijk van New Delhi – sluiten. In de fabriek worden de Street 500 en Street 750 gebouwd. Harley-Davidson heeft vanwege coronapandemie die ook India hard raakt te maken met een omzetdaling.

Wanneer de productie in Bawal inderdaad wordt beëindigd, zou dat in overeenstemming zijn met de koerswijziging van de nieuwe CEO Jochen Zeitz. Hij herriep het vorige langetermijnplan More Roads to Harley-Davidson, gedwongen door een voortdurende verkoopdaling. Door een reeks van maatregelen met betrekking tot de bedrijfsstructuur, het bedrijfsmodel en herziening van het modellengamma probeert hij het tij te keren.

Het nieuwe businessplan van Harley-Davidson, The Hardwire , voorziet het modellengamma met 30% te verminderen. Daarnaast wil Harley zich concentreren op de 50 grootste markten – VS, Europa en Azië – waarin het actief is. Om de winstgevendheid te vergroten zou de sluiting van de Indiase plant hiervan een direct gevolg zijn.

De motormarkt in India is erg groot. Er worden meer dan 20 miljoen motoren verkocht per jaar. Slechts 10.000 hiervan zijn van het kaliber waarop wij ook ouden willen rijden. Waarschijnlijk gelooft het nieuwe management dat merken hun aanwezigheid in India zullen veranderen en alleen CBU-modellen (Completely Built Units) zullen leveren. 

Harley-Davidson India wordt sinds de oprichting in 2009 gecontroleerd door het moederbedrijf in Milwaukee. De sluiting van de fabriek in Bawal zou het einde van de lokale productie van de Street 750 kunnen betekenen. In India zag dit model de afgelopen tijd de catalogusprijs al dalen. Dat zou een signaal kunnen zijn dat de geruchten over de sluiting van de fabriek op waarheid berusten.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen