vrijdag 23 februari 2024

Bijna 200.000 protesteren online tegen wegafsluitingen in de Alpen

In het eerste weekend van juli hebben motorrijders in Midden-Europa hun krachten gebundeld. Ze protesteerden tegen rijverboden op sommige Tiroolse en Alpenwegen. De protesten vonden plaats in tal van Duitse steden. Ook werd het resultaat bekend van een online petitie die sinds medio maart 199.663 handtekeningen heeft opgeleverd. Volgens de plaatselijke politie demonstreerden ongeveer 8.000 motorrijders in Stuttgart tegen de rijverboden. Schwerin, Düsseldorf, Wiesbaden, Friedrichshafen, Dresden, Hamburg waren de andere steden waar ook werd geprotesteerd.

Onterechte verboden

De motorrijders protesteerden tegen oneerlijke en grotendeels onrechtvaardige verboden op motorfietsen op bepaalde wegen in Midden- en Zuid-Europa. In sommige van deze gevallen zijn de verboden alleen gericht op motorfietsen. Het uitlaatgeluid wordt als reden voor het verbod genoemd. En dat is oneerlijk. Luidruchtige auto’s mogen zonder boete wel over deze wegen rijden.

Sommige Duitse deelstaten hebben een plan aangekondigd om motorfietsen te verbieden die meer dan een bepaald geluidsniveau uitstoten. De Bondsraad, die in Duitsland over de federale wetgeving beslist, zou ook een gedeeltelijk verbod op het gebruik van motorfietsen op zon- en feestdagen overwegen.

Verantwoordelijke minister is pro-motor

Voorstanders van motorfietsen, waaronder de woordvoerder voor het vervoersbeleid van de werkgeverspartij FDP, zeggen dat een dergelijk verbod niet nodig is. ‘In plaats van een paar zwarte schapen in de motorgemeenschap te vervolgen, maken deze strengere controles ons allemaal verdacht,’ zegt Oliver Lukisc. De federale ambtenaren zullen de voorstellen in de komende weken in overweging nemen. De federale Minister van Vervoer Andreas Scheuer heeft zich al tegen het plan uitgesproken.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen