Bizarre motorstatistieken

Statistieken doen het altijd goed, maar zijn vaak je reinste onzin. De Amerikaan Tyler Vigen vergelijkt op de website Spurious Correlations de meest krankzinnige zaken met elkaar.  Het levert hilarische grafieken op en één wijze les: met harde cijfers kun je gemakkelijk verbanden leggen, zonder dat ze echt bestaan. Ook de motorfiets komt meermaals aan bod op de website.

Zo toont Vigen het verband aan tussen de prijs van appels en mensen die gedood worden door een grasmaaier. Hij geeft ook het verband tussen het aantal huwelijken in Alabama en mensen die overlijden na een val uit een vissersboot. Uit zijn vergelijkingen blijkt de fascinatie van Vigen voor de dood en dat geldt helaas ook voor de volgende voorbeelden waarin motoren de hoofdrol spelen.

De kosten van aardappelen en motorijders die omkomen in een enkelzijdig ongeluk lopen prachtig synchroon zoals deze grafiek duidelijk maakt.

aardappel

Er bestaan mensen die zelfmoord plegen met een handwapen. Vigen vergelijkt deze categorie met motorrijders die omkomen na een ongeluk met een voetganger of beest.

handwapen


Als je het maar wilt zien dan bestaat er een verband tussen de hoeveelheid zonlicht in Texas en het aantal motorrijders dat om het leven komt bij ongelukken. Bij dit vergelijk kun je nog enigszins beredeneren dat er een verband is tussen de twee.

zonneuren texas


Deze zagen we ook niet aankomen: de kosten van bananen correleren met het aantal motorrijders dat om het leven komt na een botsing met een stilstaand object.

banaan


De mooiste bewaren we voor het laatst: het aantal mensen dat zelfmoord pleegt door met hun motorfiets op hoge snelheid ergens tegen aan te botsen, loopt wonderbaarlijk synchroon met de hoeveelheid uranium die Amerika jaarlijks exporteert.

uranium

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.