vrijdag 19 april 2024

Bizarre motorstatistieken

Statistieken doen het altijd goed, maar zijn vaak je reinste onzin. De Amerikaan Tyler Vigen vergelijkt op de website Spurious Correlations de meest krankzinnige zaken met elkaar.  Het levert hilarische grafieken op en één wijze les: met harde cijfers kun je gemakkelijk verbanden leggen, zonder dat ze echt bestaan. Ook de motorfiets komt meermaals aan bod op de website.

Zo toont Vigen het verband aan tussen de prijs van appels en mensen die gedood worden door een grasmaaier. Hij geeft ook het verband tussen het aantal huwelijken in Alabama en mensen die overlijden na een val uit een vissersboot. Uit zijn vergelijkingen blijkt de fascinatie van Vigen voor de dood en dat geldt helaas ook voor de volgende voorbeelden waarin motoren de hoofdrol spelen.

De kosten van aardappelen en motorijders die omkomen in een enkelzijdig ongeluk lopen prachtig synchroon zoals deze grafiek duidelijk maakt.

aardappel

Er bestaan mensen die zelfmoord plegen met een handwapen. Vigen vergelijkt deze categorie met motorrijders die omkomen na een ongeluk met een voetganger of beest.

handwapen


Als je het maar wilt zien dan bestaat er een verband tussen de hoeveelheid zonlicht in Texas en het aantal motorrijders dat om het leven komt bij ongelukken. Bij dit vergelijk kun je nog enigszins beredeneren dat er een verband is tussen de twee.

zonneuren texas


Deze zagen we ook niet aankomen: de kosten van bananen correleren met het aantal motorrijders dat om het leven komt na een botsing met een stilstaand object.

banaan


De mooiste bewaren we voor het laatst: het aantal mensen dat zelfmoord pleegt door met hun motorfiets op hoge snelheid ergens tegen aan te botsen, loopt wonderbaarlijk synchroon met de hoeveelheid uranium die Amerika jaarlijks exporteert.

uranium

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen