zondag 21 april 2024

BMW GS Trophy: Team NL bekend na zinderende finale

Peet Gerards, Xavier Tobé en Jaap van Hofwegen vertegenwoordigen Nederland in de BMW GS Trophy 2020 in Nieuw-Zeeland. Deze drie GS-rijders kroonden zich gisteren in de finale van de NL Qualifier in Wales tot de drie beste rijders van de in totaal twintig afgevaardigden.

Já, het was ’s ochtends nog best even spannend toen bij het ontbijt de twaalf finalisten bekend werden gemaakt: Willem Vermeulen, Peet Gerards, Xavier Tobé, Jaap van Hofwegen, Diederik Kielbaey, Reijnard Oostenbrugge, Olaf Kempers, Michiel Bramer, Oscar Goos, Bert van de Vegte, Ronnie Vonk en Marc Gielen (op volgorde van klassering) bleken op de eerste kwalificatie-dag het best gepresteerd te hebben. De verschillen waren klein, zo viel Cor van den Bosch op het nippertje af. Hij scoorde over de dag hetzelfde aantal punten als Marc Gielen, maar laatstgenoemde ging op basis van zijn bovenliggende prestaties in ‘De Arena’ door.

Walters Arena

Die Arena, Walters Arena, stond in beide dagen centraal. De Engelse organisatie schotelde de Nederlandse deelnemers in het ruige terrein diverse eveneens ruige opdrachten voor. Waar de deelnemers op dag 1 ook nog allerlei opdrachten buiten de Arena moesten voltooien, was het op dag 2 louter de Arena met enkele hardcore opdrachten. Opnieuw stond een hillclimb op het programma, net zoals een race met afgesloten gashendels en een groepsopdracht waarin de deelnemers in groepjes van vier een R1250GS over een heftige obstakelbaan moesten loodsen.

De race met gesloten gashendels stond als laatste op het programma en zorgde voor hilariteit bij de toeschouwers. Voor de deelnemers zat de crux ‘m in de beheersing van de koppeling, conditie en kracht om de motor aan of bij te duwen en inschatting van de noodzaak om op- of terug te schakelen. En dat laatste is heuvel-op nog knap lastig! Willem Vermeulen, die als gedoodverfde favoriet aan de dag begon, schreef deze race op z’n naam maar greep nét naast een ticket naar Nieuw-Zeeland doordat hij een teleurstellende start kende.

Team NL en de dames

Jaap van Hofwegen daarentegen kende een stabiele dag en wist met het minimale verschil van één punt de derde podiumplek te bemachtigen. Xavier Tobé werd tweede en Peet Gerards kroonde zich tot de nummer 1. Deze drie coureurs zijn nu zeker van een ticket naar Nieuw-Zeeland en vormen samen Team NL. Begin 2020 binden zij de strijd aan met vele andere landenteams die zowel over het Noorder- als Zuidereiland de GS Trophy verrijden.

De kans dat daar nog twee Nederlanders mee rijden is aanzienlijk, want hoewel zowel Nikki van der Spek als Petra Kroon zich niet voor Team NL plaatsten, maken zij nog wel kans op een plek in één van de twee vrouwenteams. De organisatie besloot dat beide dames dusdanig overtuigden dat ze zijn uitgenodigd voor de vrouwen-qualifier die over enkele maanden in Spanje wordt verreden.

 

(Dit artikel wordt later geüpdatet met officiële foto’s)

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen