dinsdag 6 december 2022
premium preview

Dit is een Premium-Preview artikel. Deze kun je op dit moment tijdelijk lezen om kennis te maken met onze betaalde artikelen. Wil je in de toekomst alle Premium artikelen kunnen lezen? Neem dan een abonnement. Dat kan al vanaf €2,50 per maand. Klik hieronder op de button voor de mogelijkheden.

BMW helpt bij linksaf slaan

Bestuurders die niet opletten als ze linksaf slaan of omkeren zijn de voornaamste oorzaken van ongelukken. Samen met onder andere Volkswagen heeft BMW daarom een hulpmiddel bedacht: de Left Turn Assistant. Dit meldt autoscoops.be

"Met de Left Turn Assistant hebben we een systeem ontwikkeld dat bestuurders helpt als ze linksaf slaan en waarschuwt voor de risico's van aankomend verkeer dat ze niet zien. Indien nodig kan het systeem een botsing voorkomen door automatisch te remmen", vat projectmanager Arne Purschwitz samen. De Left Turn Assistant is één van de veiligheidssystemen die ontwikkeld wordt binnen het door Europa gesponsorde onderzoeksproject Intersafe 2, een samenwerking tussen elf Europese autobedrijven en instituten.

BMW integreerde zijn nieuwste snufje in een testmodel van de 5-Serie. Dankzij het navigatiesysteem en een camera die de wegmarkeringen leest, kan de positie van de auto heel exact bepaald worden. De Left Turn Assistant wordt actief zodra sensoren opmerken dat de bestuurder wil afslaan.

Drie lasers scannen daarna de situatie tot honderd meter voor de auto. De laserscanners herkennen niet alleen auto's en vrachtwagen maar ook motorfietsen. Als er andere voertuigen naderen en de bestuurder toch vertrekt, dan grijpt het systeem in door te remmen. Op hetzelfde moment weerklinkt een waarschuwing en verschijnen symbolen op het dashboard.

Aangezien een snelle reactie cruciaal is om een botsing te vermijden, is er geen waarschuwing vooraf. Het systeem werkt ook maar tot 10 km/u en zodra de bestuurder zelf remt wordt het uitgeschakeld. De bestuurder kan de Left Turn Assistant ook altijd overroepen door gas te blijven geven. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarbij hij op een kruispunt plaats moet maken voor een ziekenwagen.

Het is nog niet duidelijk wanneer de Left Turn Assistant in productie kan worden genomen.

Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Laatste Artikelen

Gerelateerde artikelen