BMW helpt bij linksaf slaan

Bestuurders die niet opletten als ze linksaf slaan of omkeren zijn de voornaamste oorzaken van ongelukken. Samen met onder andere Volkswagen heeft BMW daarom een hulpmiddel bedacht: de Left Turn Assistant. Dit meldt autoscoops.be

"Met de Left Turn Assistant hebben we een systeem ontwikkeld dat bestuurders helpt als ze linksaf slaan en waarschuwt voor de risico's van aankomend verkeer dat ze niet zien. Indien nodig kan het systeem een botsing voorkomen door automatisch te remmen", vat projectmanager Arne Purschwitz samen. De Left Turn Assistant is één van de veiligheidssystemen die ontwikkeld wordt binnen het door Europa gesponsorde onderzoeksproject Intersafe 2, een samenwerking tussen elf Europese autobedrijven en instituten.

BMW integreerde zijn nieuwste snufje in een testmodel van de 5-Serie. Dankzij het navigatiesysteem en een camera die de wegmarkeringen leest, kan de positie van de auto heel exact bepaald worden. De Left Turn Assistant wordt actief zodra sensoren opmerken dat de bestuurder wil afslaan.

Drie lasers scannen daarna de situatie tot honderd meter voor de auto. De laserscanners herkennen niet alleen auto's en vrachtwagen maar ook motorfietsen. Als er andere voertuigen naderen en de bestuurder toch vertrekt, dan grijpt het systeem in door te remmen. Op hetzelfde moment weerklinkt een waarschuwing en verschijnen symbolen op het dashboard.

Aangezien een snelle reactie cruciaal is om een botsing te vermijden, is er geen waarschuwing vooraf. Het systeem werkt ook maar tot 10 km/u en zodra de bestuurder zelf remt wordt het uitgeschakeld. De bestuurder kan de Left Turn Assistant ook altijd overroepen door gas te blijven geven. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarbij hij op een kruispunt plaats moet maken voor een ziekenwagen.

Het is nog niet duidelijk wanneer de Left Turn Assistant in productie kan worden genomen.

Mautic Tags

MotorNL Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief of aanbiedingen en blijf iedere week op de hoogte van al het nieuws, motortests, leuke routes of aanbiedingen.


Hierbij geef ik toestemming om me via email, met de informatie die ik in dit formulier opgegeven heb, nieuwsbrieven te sturen.

Uitschrijven kan op elk moment, onder iedere nieuwsbrief staat onderaan een link om uit te schrijven. We hebben je privacy hoog in het vaandel, onze privacy policy is op de website te lezen. Als je dit formulier instuurt, dan ga je akkoord met de voorwaarden genoemd in de privacy policy.


Over de auteur

De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Nick Enghardt, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.