dinsdag 25 juni 2024

BMW Museum viert 100 jaar BMW Motorrad

Het BMW Museum in München heeft op 12 mei de expositie ‘100 jaar BMW Motorrad’ ter ere van het honderdjarig bestaan geopend. De expositie is meer dan alleen een verzameling motoren, want het museum is voorzien talrijke displays over de geschiedenis, onderdelen, uitrusting en BMW Motorrad-clubs over de hele wereld. Maar er zullen natuurlijk ook motoren staan, waaronder meer dan 55 originele, waarvan sommige voor het eerst op hun eigen platform worden tentoongesteld. In de geest van de jubileumviering staan veel historische modellen naast de huidige. En met het oog op de toekomst laat de expositie ook de BMW Motorrad VISION NEXT 100 zien. Lees het onderstaande persbericht voor meer informatie.

‘Ter ere van de gemotoriseerde tweewielers, die altijd het sportieve, dynamische imago van Bayerische Motoren Werke hebben ondersteund en vandaag de dag aanzienlijk bijdragen aan het economische succes, toont het BMW Museum meer dan 55 originele motorfietsen uit 10 decennia in zijn wereldberoemde Museumsschüssel.

De architectuur van dit ronde gebouw, gebouwd in 1973, fascineert de bezoekers nog steeds en biedt thematische tentoonstellingen met ongeveer 15 thema’s. Vijf grotere tentoonstellingsniveaus zijn gewijd aan de bekendste BMW Motorrad-ontwerpers, de verschillende interesses van de klanten, de boeiendste motorfietscombinaties en opmerkelijke modellen.

Bovendien worden unieke schatten uit de historische collectie van BMW Group Classic voor het eerst aan het publiek getoond op hun eigen speciale platform.

Motorfietsen uit de BMW Group Classic-collectie.

Een spannende reis door 100 jaar BMW Motorrad geschiedenis

Centraal in de tentoonstelling staan een aantal originele motorfietsen die een periode van 100 jaar bestrijken en die een passend beeld geven van de ontwikkeling van het merk BMW Motorrad in de loop der tijd. Aan de hand van brandstoftanks, zadels, verlichting, rijdershelmen, frames en kleinere technische details worden in de tentoonstelling spannende ontwikkelingslijnen van vroeger tot nu geschetst. Er is ook ruimte gewijd aan specifieke aspecten zoals motorsport, elektromobiliteit, onderzoek en ontwikkeling en reclame, evenals aan de fascinerende wereld die twee globetrotters op hun BMW-motorfietsen ervaren.

BMW’s lichtgewicht frame-patent: hint naar een nieuwe driecilinder motor?

De voertuigen van de onderneming, die tot nu toe naar meer dan 110 landen zijn geëxporteerd, spelen een beslissende rol op internationale schaal. Op de tentoonstelling worden ook de BMW Motorrad-clubs die over de hele wereld worden georganiseerd onder de aandacht gebracht.

BMW Museum toont motorfietsen naast elkaar uit heden en verleden

Het concept van de jubileumexpositie gaat in principe uit van motorparen, waarbij telkens een historische motor naast een actuele motor wordt geplaatst. Hierdoor ontstaan interessante contrasten. De meest waardevolle stukken van de tentoonstelling vinden de bezoekers op weg van platform 2 naar Motorsport. Hier worden twee machines gepresenteerd die in verband worden gebracht met de overwinning in de legendarische Tourist Trophy op het eiland Man: in deze wegrace, waarschijnlijk de moeilijkste ter wereld, was Schorsch Meier succesvol op zijn BMW R 255 Kompressor, en 75 jaar later werd Michael Dunlop eerste op een BMW S 1000 RR.

De jubileumtentoonstelling eert hier de rijders, ontwerpers en ontwikkelaars uit 100 jaar BMW Motorrad en verwijst tegelijkertijd naar de productie in de BMW Group fabriek in Berlijn-Spandau.

Een van de vele hoogtepunten van de tentoonstelling is de opstelling van fascinerende BMW R 18-modellen, die in verschillende modelvarianten worden gepresenteerd. Deze alleen al zouden een aparte tentoonstelling in dit formaat waard zijn. Dat geldt ook voor de volledig beklede krachtpatsers BMW K1 en BMW R 1250 RT.

De finishing touch wordt toegevoegd door de BMW Motorrad VISION NEXT 100, dat sinds 2016 bekend is en een vooruitblik geeft op de toekomst van de motorfiets.

Interactieve stations moedigen bezoekers aan zich actief met de expositie bezig te houden; zo creëert een speciaal fotostation twee onvergetelijke momenten voor bezoekers tijdens hun verkenningstocht. Bezoekers kunnen ook op elk van de twee originele BMW-motorfietsen stappen. Ze kunnen plaatsnemen op het zadel van een BMW R 25 uit de jaren vijftig en een huidige BMW S 1000 RR.

In de permanente tentoonstelling is nog meer van BMW Motorrad te zien. Sinds de heropening in 2008 heeft het BMW Museum ongeveer 10 zalen en stations gewijd aan de geschiedenis van BMW-motorfietsen. Verschillende thema’s geven hier meer inzicht, of het nu gaat om de allereerste motorfiets, de BMW R 32, een overzicht van alle ongeveer 25 mijlpalen of indrukwekkende voorbeelden uit de motorracerij.

Meer informatie vindt u op de website van het BMW Museum.

Redactie
Redactie
De redactie van Motor.nl bestaat uit alle redactieleden van MOTO73 en Promotor. Redacteuren Marien Cahuzak, Jan Kruithof, Maikel Sneek en diverse freelancers zijn dagelijks actief voor Motor.nl.

Stay tuned

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit het laatste nieuws! Onze nieuwsbrief wordt iedere week op dinsdag (bij veel nieuws) en donderdag verstuurd.


Gerelateerde artikelen